Önemsenmeyen Omurga Kanal Darlığı Yatağa Düşürüyor

Bel ve bacaklarınıza vuran ağrılar yaşıyor, belirli bi mesafe yürüdükten sonra bacaklarınızın arka tarafında ağrı ve uyuşma hissediyorsanız eğer; omurga kanal darlığınız olabilir. Hareketsizlik, obezite, ağır iş temposu ve sigara kullanmı gibi nedenlerin yol açtığı omurilik kanal daralması, tedavi edilmediği taktirde kişilerin hayat kalitelerini olumsuz etkileyip, yatağa düşürebiliyor. Beyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Umut Yaka, omurga kanal darlığının nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Hareketsiz Yaşam Kanal Darlığına Yol Açıyor

Boyun, bel ve sırt bölgesinde bulunan dokuların zamanla kalınlaşarak kireçlenmesi ve omuriliğin geçtiği kanalı daraltması sonucunda ortaya çıkan ‘kanal darlığı’ kişilerin yaşam konforunu olumsuz yönde etkiliyor. Doğuştan omurların birbiri üzerinden kayması ve omurganın dengesinin bozulması sonucu ya da sonradan olma nedenlerle ortaya çıkan omurilik kanalındaki daralma, genellikle 50-70 yaş grubu kişilerde ve hareketsiz yaşam tarzını benimsemiş kişilerde daha sık görülüyor

Tedavi Geciktiğinde Hasta Yatağa Bağımlı Hale Geliyor

Ağır işte çalışmak, fazla kilolu olmak, sigara kullanımı, yaşlanmaya bağlı omurilikte oluşan kireçlenmeler, artrit, bel fıtığı, skolyoz ve genetik faktörler omurilik daralmasına sebep olan nedenler arasında yer alıyor. Bu hastalık kişiler tarafından önemsenmez ve tedavi edilmezse; kalça ve bacaklara vuran ağrı kişiyi yatağa bağımlı hale getirebiliyor.

Bacaklardaki Ağrı ve Güç Kaybını Önemseyin

Daralma, bütün omurga kanallarında görüleceği gibi bazen sadece belli bir bölgede de görülebilir. Bel bölgesindeki daralma; bel ve bacak ağrısı, bacaklarda uyuşukluk, güçsüzlük gibi belirtilere yol açmaktadır. Bacaklardaki ağrılar, kalçadan başlayıp diz bölgesine kadar yayılır. Ayakta durunca ve yürüyünce şiddetlenen ağrılar tek veya iki taraflı olabilir. Çömelmek,yatmak ve aynı şekilde oturmak gibi duruşlar da ağrıya yol açmaktadır. Boyun bölgesindeki daralma ise omurilik hasarına neden olup hastalarda denge problemlerine yol açmaktadır.

Kişilerin Yaşam Kalitesini Ciddi Oranda Bozuyor

Omurga kanal darlığı yaşanan şikayeterden dolayı bel fıtığı ile çok sık karıştırılır. Bu hastalık nedeniyle kişilerin yol yürüme mesafesi azalır, kalça ve bacaklara vuran ağrı nedeniyle öne eğilmeleri artar. Hastalar uzun vadede yataktan kalkamaz hale gelir. Omurilik kanalı daralmasına bağlı olarak ise yaşanan denge problemi kalıcı hale gelip hasara yol açabilir. Bazı hastalarda ise kanal darlığı nedeniyle idrar ve büyük abdest yapmada zorlanma sorunu ortaya çıkar. Hareketsiz bir yaşama neden olan kanal darlığı nedeniyle aşırı kilo almak da kaçınılmaz hale gelmektedir.

Cerrahide Mikrolomber Laminektomi Yöntemi Hasta Konforu Sağlıyor

Hafif düzeyde yakınmaları olan ve sinir sıkışmaları sonucu omurilik hasarı olmayan hastalarda, fizik tedavi ve ağrı tedavileri fayda verebilir ya da cerrahi zamanını geciktirebilir. Ancak ileri düzeyde kanal daralması olan hastalarda cerrahi kaçınılmazdır. Medikal tedaviyle düzelmeyen, bacaklarda güç kaybı oluşan ve muayene bulguları giderek kötüye giden hastalara cerrahi tedavi uygulanır. Kanal daralması ameliyatında son yıllarda uygulanmaya başlayan “mikrolomber laminektomi” yönteminde klasik yöntemlere göre daha küçük bir cilt kesisi yapılmakta, daha az kas kesilmekte, laminanın sadece bir tarafı çıkartılmakta, diğer tarafın laminasının sadece ön (ventral) yüzü tıraşlanarak omurga kanalı genişletilmektedir. Böylece hastanın anatomik yapısına çok az bir hasar verilmekte, hastanın operasyon sonrasındaki iyileşme süreci çok daha kısa olmakta ve ilerideki yaşamında omurga sağlığını tehdit eden riskler azalmış olmaktadır.

Sağlıklı Bir Omurga İçin…

Sağlıklı bir omurga için dik durmak, ağır yük kaldırmamak ve doğru oturmak çok önemlidir. İş hayatında uzun süreler yerinden kalkmadan ve masa başında çalışanlarda duruş bozukluğu kaçınılmazdır. Günlük hayatta yapacağınız; düzenli spor, dinlenme,doğru duruş, rahat çalışma ortamı ve kaliteli uyku duruş bozukluğundan kaynaklı ağrılarınızı azaltmaya yardımcı olcaktır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Op. Dr. Umut YAKA

Beyin Ve Sinir Hastalıkları Uzmanı

1977 yılında Muğla'da doğdum.İlköğrenimimi Isparta’da tamamlayıp, 1994 yılında İstanbul Pertevniyal Lisesi’nden mezun oldum. İstanbul Tıp Fakültesi'ni 2000 yılında bitirdikten sonra, Nöroşirürji eğitimi ve uygulamalarının dünya tıbbı ile eşdeğer yürütüldüğü ve bünyesinde değerli hocaları barındıran İstanbul Tıp Fakültesi Nöröşirürji Kliniği'nde başladığım nöroşirürji eğitimimi 2009 yılında tamamladım. 2009 - 2011 tarihleri arasında mecburi hizmet görevini yapmak üzere görevlendirildiğim Mardin Nusaybin Devlet Hastanesinde Beyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanlığı ve başhekimlik görevini birlikte yürüttüm.

Devamını oku Blog İletişim