Uygulanan cerrahi dışı tedavilare rağmen ağrı ve uyuşukluk şikayetleri gerilemediği t…Devamını oku...
Bel Kayması
Bel kayması yaşayan hastalar gün içerisinde yaşam kalitelerini düşüren birtakım problemler yaşamaktadır. Gerek ağrı gerekse de güçsüzlük şikayetleri ile doktora başvuran hastalarda bel kayması problemi oldukça geç fark edilmekte ve tanı / tedavi yöntemlerinde geç kalınmaktadır. Bu nedenle özellikle omurilik çevresinde yaşanan rahatsızlıklarda alanında tecrübeli ve uzman doktorlara başvurulması önerilmektedir.
Bel kayması teşhisi konulan hastalarda; hastalığın tedavisi ve şikayetlerin ortadan kaldırılması için öncelikle dinlenme, ilaçla tedavi, fizik tedavi ve egzersizler uygulanmaktadır. Ancak tedavi planlamasında bel kaymasının düzeyi ve kaymanın hareketli ya da hareketsiz olduğu büyük önem taşımaktadır. Öyle ki bel kayması oranı yüksek ve hareketli olan hastalarda zaman zaman kitlenme durumu yaşanabilmektedir. Bununla birlikte bu problem kronik bir hastalıktır ve mutlaka tedavi edilerek kontrol altına alınması gerekmektedir. Bu nedenle ileri düzey kayma yaşayan hastalarda bel kayması ameliyatına başvurulabilmektedir.
Bel Kayması Ameliyatı
Bel kayması ameliyatı iki farklı şekilde uygulanabilmektedir. Bu yöntemler; açık ve kapalı yöntemlerdir. Açık ameliyat yöntemi eski yıllardan beri gerçekleştirilirken kapalı ameliyat yöntemi teknolojideki gelişmelerin tıp alanında da kullanılmaya başlanmasının bir sonucu olarak uygulanabilmektedir. Her iki yöntemin de uygulanabileceği kayma oranı, hasta tipi, riskleri ve avantajları bulunmaktadır. Bu nedenle cerrahın önerileri ameliyat ile tedavi sürecinin başarılı bir şekilde sonlanmasında etkisi büyüktür.
Bel kayması ameliyatının kapalı teknikler ile uygulanabilmesi için hastanın öncelikle ideal kilosunda olması ve omur kemiklerinin düzgün bir yapıda olması gerekmektedir. Aynı zamanda hastanın genel sağlık durumu ve fizyolojisi de yeterli olmalıdır. Beldeki kayma bölgesinden açılan 4 delik içerisine girilerek uygulanan ameliyat süreci ve iyileşme süreci oldukça kısa ve konforlu bir şekilde yaşanmaktadır.
Omurlar arasına yerleştirilecek vida ya da vidaların konumu ameliyatın başarısı açısından büyük önem taşımaktadır. Öyle ki vidanın 1 milimetre dahi olsa yanlış bir konuma yerleştirilmesi hastanın felç olma ihtimalini açığa çıkarmaktadır. Bu nedenle vida yerleştirme işlemi sırasında konumu ve omuriliğe zarar verilmemesi oldukça önemlidir. Bu noktada cerrahın yeteneği kadar ameliyat sürecinde kullanılacak ekipman ve cihazların niteliği de büyük önem taşımaktadır.
Kapalı yöntemler ile gerçekleştirilen ameliyat genellikle lokal ya da epidural anestezi altında uygulanmaktadır. Böylece sinirlere uygulanacak herhangi bir müdahalede hasta doktora haber verebilmektedir. Ameliyat üst düzey görüntüleme tekniklerinden yararlanılarak başarılı bir şekilde gerçekleştirildikten sonra hastanın 1 gün daha hastanede kalması ve kontrol altında tutulmasına ihtiyaç vardır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ulnar Sinir Ameliyatı, ulnar sinir sıkışması yani karpal tünel sendromu olarak biline…Devamını oku...
Mikrocerrahi ile boyun fıtığı ameliyatı ilaç veya fizik tedavisine yanıt alınamayan, …Devamını oku...