Beyin Tümörleri

Beyin tümörünün tedavisi ;tümörünün tipi, yerleşim yeri, tümörün çapı, hastanın yaşı ve genel sağlığı gibi birçok faktöre bağlıdır.Tedavi yöntemi ve uygulama şekli çocuk ve erişkin hastalar için farklıdır.…

Devamını oku...

Öncelikle şikayetlerin ayrıntılı olarak sorgulanması, aile öyküsü ve ayrıntılı bir “nörolojik muayene” yapılmalıdır. Fizik ve nörolojik muayenenin sonucuna bağlı olarak aşağıdaki “radyolojik muayene” lerden biri veya birkaçı istenebilir: …

Devamını oku...

Beyin tümörü belirtileri, tümörün çapına ve yerleşimine bağlıdır. Belirtiler, tümörün sınırlı bir alan içinde büyüyerek, beyine basınç yapması ve yaşamsal dokuların hasarı ile oluşur. Tümör, beyin-omurilik sıvısının oluşmasına ve akışına engel olarak hidrosefaliye yol açar. Beyin tümörünün en sık görülen belirtileri şunlardır: …

Devamını oku...

Beyin tümörleri, mikroskop altında hücrelerin durumuna göre “evre”lendirilir ve 1-4 “grade” arasında değer alırlar. Yüksek gradelı tümörler, düşük gradelı tümörlere göre daha hızlı büyürler ve daha kötü karakterdedirler.…

Devamını oku...

Beyin tümörüne yol açan risk faktörleri olarak; arıtma-lastik-boya sanayinde çalışmak, virüs enfeksiyonları ve kalıtımdan bahsedilebilir. Bazı ailelerde, ailenin farklı üyelerinde beyin tümörü görülebilir. Genellikle beyin tümörlü hastalarda açık bir risk faktörü bulunamamıştır.…

Devamını oku...

Hipofiz tümörü, genellikle iyi huylu bir tümör olarak ortaya çıkmaktadır. Hastalığın başlangıcı ve gelişimi oldukça yavaş seyrettiğinden tanının konulması ve tedavi sürecinin başlatılması bazen zaman alabilmektedir.…

Devamını oku...

Kafatası içinde en çok rastlanan tümör olan hipofiz bezi tümörü, görme sinirlerinin arka kısmında yer alan ve hipofiz bezinin nitelikli bir şekilde işlevini yerine getirmesini engelleyen dokudur. Bilindiği gibi hipofiz bezi vücutta salgılanması gereken bazı hormonların salgılanma miktarı ve zamanını belirleyen dokudur.…

Devamını oku...

Beyin tümörlü hastaların tedavisinden sonra, düzenli takip çok önemlidir. Doktor, hastalığın geri gelmediğinden emin olmak için yakın kontroller yapacaktır. Bu kontroller, genellikle fizik ve nörolojik muayeneyi içerir. Zaman zaman beyin tomografisi ya da MR filmi çekilebilir. Hastalar, doktorun öğüt ve kontrollerine uymalıdırlar.…

Devamını oku...

Beyin ve omuriliği kaplayan zardan gelişen Menengiomaların çoğu iyi huylu ve yavaş büyüyen tümörlerdir.…

Devamını oku...

Hipofiz bezi beynin tabanında, hemen burun kökünün arkasında, sella tursika adı verilen bir kemik yapının içinde bulunan, fasulye büyüklüğünde bir endokrin(hormon salgılayan) bezdir Bu bezden salgılanan hormanlar vücutta cinsel gelişme, kemik gelişmesi, kas yapımı, stressle baş etme ve hastalıklardan korunma gibi birçok önemli fonksiyona yardım ederler.…

Devamını oku...

Glioblastoma multiforme, beyin tümörlerinin içinde en sık rastlanan ve tedavisi en zor olan beyin tümörüdür. Genellikle 40-60 yaş arasında ve erkeklerde daha fazla görülmektedir. Glioblastomada en sık görülen belirtiler baş ağrısı, hafıza kaybı, havale ve davranış değişiklikleridir.…

Devamını oku...

Akustik nörinom sekizinci kafa sinirini çevreleyen dokudan köken alan iyi huylu bir tümördür. Genellikle yavaş büyür ve çevre dokulara yayılmaz. En sık görülen bulgu tümörün olduğu kulakta işitme kaybıdır. Tedavi seçenekleri sadece gözlem, cerrahi girişim veya radyasyon tedavisidir.…

Devamını oku...

Beyin metastazı, beynin dışındaki doku ve organlarda gelişen bir kanserin beyin dokusuna yayılması ve orada da tümör oluşturması demektir. Beyinde en sık rastlanan tümörler bu tip tümörlerdir.…

Devamını oku...

Dünyada çocukluk çağı kanserlerinin ’unu merkezi sinir sistemi tümörleri oluşturmakta ve lösemilerden sonra ikinci sıklıkta görülmektedir. Tanı yöntemlerinin gelişmesi daha fazla beyin tümörünün tanı konulmasını sağlıyor olsa da görülme sıklığındaki artışın diğer sebeplerinin çevresel faktörler (yiyeceklerindeki koruyucular ,elektromanyetik alanlar) olduğu öne sürülmektedir.…

Devamını oku...

Beyin, beyin sapı ve beyincikte, beyni çevreleyen zarlarda , gelişen tümörler genel anlamda beyin tümörleri başlığı altında incelenir. Yine vücudun başka bir yerinde gelişen tümörler kan veya komşuluk yolu ile beyin, beyin sapı ve beyinciğe giderek burada büyüyebilir ve bu tümörler metastatik tümörler olarak isimlendirilir.