Şant Ameliyatı

Şant Nedir?

Şant, hidrosefali hastalığında kullanılan bir tedavi yöntemidir. Hidrosefali; beyin-omurilik sıvısının beyin ve çevresinde gereğinden fazla bulunması, bu sıvının emiliminin örümceksi zar dokusu tarafından yapılamaması sonucu ortaya çıkan durumdur. Kafatasında aşırı su birikimi küçük yaştaki çocuklarda ve yetişkinlerde farklı semptomlara neden olmaktadır. 6-10 yaş arası kafatası kemiklerinin sertleştiği bilinmektedir. Bu sertleşme öncesi ortaya çıkan hidrosefali kafatasında şekil bozuklukları ve su birikimine bağlı olarak aşırı büyümeye neden olmaktadır. Yetişkinlerde görülen semptomlar farklılık göstermektedir.  Şant tedavisi hidrosefaliden dolayı beyinde ve çevresinde meydana gelen su toplanmasını engellemek etmek için kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir. 

Şant Ameliyatı Öncesi

Her ameliyat öncesi hastanın psikolojisinin çok iyi olması önemli bir avantajdır. Bu yüzden hasta cerrahi operasyonu yapacak olan uzman tarafından sürekli bilgilendirilmeli, operasyon öncesi fiziksel hazırlıkların nasıl yapılması gerektiği ile ilgili hem hasta hem hasta yakınları bilgilendirilmelidir. Şant ameliyatı öncesi yapılması gerekenler hastane personeli tarafından ele alınacak olursa rutin hazırlıklar olarak belirtilebilir. Ancak bu hazırlıklar ameliyatın belirtilen tarihte kesin olarak yapılması gerekiyorsa yapılmaktadır. Bazen ameliyat öncesi yapılan tetkikler sonrası şant ameliyatının yapılmasına engel teşkil eden sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Önce bu problemler ortadan kaldırılarak şant ameliyatına geçilmesi uygun olacaktır. Yapılan bu tetkikler arasında hastanın genel sağlık durumunun ortaya çıkarılmasına yardımcı testler ve anestezi kontrolü gibi tetkikler de bulunmaktadır. 

İdrar Tahlili

Şant ameliyatı öncesi yapılması gereken tetkikler bölümünde idrar tahlili de bulunmaktadır. Kan tahlili ile alınan sonuçların kesinliği idrar tahlili ile desteklenmektedir. Ameliyat öncesi yapılacak idrar ve kan tahlili genel sağlık durumu ve hastanın biyolojik olarak şant ameliyatına hazır olup olmadığının denetlenmesi için gereklidir. 

Beyin Tomografisi

Ultrason ve beyin tomografisinin çekilmesi en önemli tetkikler arasında yer almaktadır. Bu tetkikler sayesinde kafatası içinde biriken suyun durumu, beyinin durumu görüntülü olarak ele geçmektedir. Bu tetkik ile beyin-omurilik sıvısının yeri ve yaklaşık olarak miktarı tespit edildikten sonra anestezi tetkikleri yapılır ve hastanın anesteziye tepkisi ölçülür. 

Anestezi Muayenesi

Şant ameliyatı tekniği hastaya genel anestezi yapılarak uygulanan bir cerrahi operasyondur. Anestezi hasta ve hekim konforu için ameliyat sırasında olmazsa olmaz bir uygulamadır. Ameliyatı planlanan hastanın anestezi muayenesi sonrası verdiği tepkiler ölçülerek olası alerji durumlarına karşı ameliyat ertelenebilir.  Verilen tepkiler neticesinde oluşturulan yol haritası sonrası problem çözüldükten sonra hasta tekrar ameliyathaneye girebilir. 

İlaç Kullanımı

Şant ameliyatı öncesi daimi olarak kullandığınız ilaçlara kısa süre veda etmeniz gerekebilir. Özellikle tüm ameliyatlardan önce kan sulandırıcı ilaçlardan olan aspirin ve türevlerinin kullanımı olası problemlerin önüne geçilmesini engelleyebileceğinden bu tür ilaçlar ameliyat öncesi uzmanınızın belirleyeceği süre içinde kullanılamaz.

Zararlı Alışkanlıklar

Şant ameliyatı da başta olmak üzere tüm ameliyatlarda operasyon öncesi alkol ve sigaradan uzak durmak çok önemlidir. 

Ameliyat öncesi hazırlıklar tamamlandıktan sonra operasyon uzmanlar tarafından başlatılmaktadır. Yaklaşık 40 dakika süren ameliyatta hastanın kafatasına küçük bir delik açılarak bu bölgeden sıvının toplanma yeri olan odacıklara girilmekte ve ultrasonda görülen birikim yerlerine şant adı verilen tüpler yerleştirilerek hidrosefaliye neden olan beyin-omurilik sıvısının fazlası beyinden karın boşluğuna doğru deri altından uzatılan silikon borular yardımı ile tahliye edilmektedir.

Şant Ameliyatı Sonrası

Ameliyat öncesi dikkat edilmesi gereken program ameliyat sonrasında da farklı bir program başlığı altında aynı hassasiyetle uygulanmalıdır. Şant öncesi uygulanan program hastayı başarılı bir operasyona ulaştırdığı gibi operasyon sonrası aynı hassasiyetle uyulması gereken program da başarılı bir iyileşme süreci demek olacaktır. Her ameliyat risk taşır doktorunuzun uyarılarını ve ameliyat sonrası kontrollerinizi aksatmadığınız sürece operasyon sonrası oluşması muhtemel semptomları en aza indirgeyebilirsiniz. Şant ameliyatı sonrası uyulması gereken kurallardan ilki; ameliyat sonrası enfeksiyon kapma risklerinden kaçınmak adına dikkatli davranmak ve doktorunuzun belirleyeceği periyotlarda kontrole gelmek cevabı verilebilir.

Şant ameliyatında hastanın vücuduna takılan ve hastaya bir ömür boyu eşlik edecek olan bu teknolojik cihazın her an bozulma ve bulunduğu alanda farklı semptomlara yol açma riski bulunduğundan hasta sık sık kontrole gelmeli takılan şantın çalışma faaliyetlerini gözlemleyerek yolunda gitmeyen bir durum sezildiğinde derhal doktoruna danışması gerekmektedir. 

Şant ameliyatı sonrası bir müddet hidrosefali belirtileri devam edebilir, hatta ilerlemiş vakalarda hastalıktan dolayı ortaya çıkan semptomların bazıları beyne yapılan ağır basınç nedeni ile kalıcı olabilmektedir. Genellikle operasyon sonrası devam eden şikayetler hekimler tarafından hastalığa göre farklı tedavi yöntemleri uygulanarak ile bertaraf edilebilmektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Op. Dr. Umut YAKA

Beyin Ve Sinir Hastalıkları Uzmanı

1977 yılında Muğla'da doğdum.İlköğrenimimi Isparta’da tamamlayıp, 1994 yılında İstanbul Pertevniyal Lisesi’nden mezun oldum. İstanbul Tıp Fakültesi'ni 2000 yılında bitirdikten sonra, Nöroşirürji eğitimi ve uygulamalarının dünya tıbbı ile eşdeğer yürütüldüğü ve bünyesinde değerli hocaları barındıran İstanbul Tıp Fakültesi Nöröşirürji Kliniği'nde başladığım nöroşirürji eğitimimi 2009 yılında tamamladım. 2009 - 2011 tarihleri arasında mecburi hizmet görevini yapmak üzere görevlendirildiğim Mardin Nusaybin Devlet Hastanesinde Beyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanlığı ve başhekimlik görevini birlikte yürüttüm.

Devamını oku Blog İletişim