Normal Basınçlı Hidrosefali

Normal Basınçlı Hidrosefali Nedir?

Normal basınçlı hidrosefali (NBH); yürüme bozukluğu, ilerleyici demans(bunama) ve idrar kaçırma beliritileriyle ortayaçıkan  ileri yaş hastalığıdır.

Normal Basınçlı Hidrosefalinin Belirtileri Nelerdir?

Yürüme Bozuklukları

Denge sorunu ve yürümede çekilen sıkıntı ilk ve en sık gözlenen şikayettir. Adımlar sıklıkla geniş tabanlı, kısa basamaklı ve yavaştır.Ayaklarını kaldırmalarında, merdiven çıkmalarında zorluk çektiklerindenb sık sık düserler. 

Hafif Düzeyde Demans

Günlük aktivitelere ilginin azalması, unutkanlık, rutin yapılan işlerle mücadele etmede zorluk ve yakın dönem hafıza bozukluğunu içerir. Bu belirti  çok şiddetli olmadığı için sıklıkla ihmal edilir ve yaşlanmanın doğal bir süreci olarak degerlendirilir.  Kendilerinde bulunan sorunlardan sıklıkla farkında olmazlar ve hatta inkar edebilirler. Bazı olgularda kognitif değişiklikler yalnız nöropsikolojik değerlendirme ile saptanabilir.

Mesane Kontrolünde Bozulma

Hafif olgularda sık tuvalete gitme ile kendini gösterirken, ileri olgularda mesane kontrolü tamamen bozulur. Normal basınçlı hidrosefali hastaları sıklıkla 60 yaş üzeri hastalar oldukları ve bu yaş grubunda bu tarz belirtilerin normal olduğu düşünüldüğü içen, insanlar genellikle bu problemler ile birlikte yaşamak zorunda olduklarını düşünürler ve vücutlarında oluşan bu değişiklere kendilerini adapte etmeye çalışırlar.

Normal basınçlı hidrosefalide görülen belirtiler aynı zamanda yaslılarda ortaya  çıkabilecek diğer bazı sağlık sorunlarını taklit edebilir. Mesela görülen kognitif semptomlar erken dönem Alzheimer hastalığı olarak değerlendirilebilir. Aynı şekilde denge ve yürüme sorunları Parkinson hastalığı olarak düşünülebilir. 

NBH Tanısı Nasıl Konulur?

NPH tanısında kullanılan başlıca yöntemler beyin MR ‘ı, BOS dinamiğine yönelik araştır¬malar, nöropsikolojik araştırmalar ve metaboliz¬ma incelemeleri şeklindedir. NPH den şüphele¬nildiğinde ise hastalara şant tedavisinin uygun olup olmayacağına karar vermede en sık kullanı¬lan yöntem ise, Lomber ponksiyon(LP) yoluyla  beyin omurilik sıvısı alınarak BOS basıncını azaltmak ve hastanın kliniğinde düzel¬me olup olmadığını gözlemektir. 

NBH Nasıl Tedavi Edilir?

Günümüzde en sık kullanılan ve genellikle tek mümkün tedavi seçeneği BOS kanallarını emilimin sağlanabileceği vücudun başka kısımları ile birlestirmeye yarayan sant denilen sistemin cerrahi olarak yerleştirilmesidir. Bu amacla en sık kullanılan yer karın içerisinde peritondur ve kullanılan sistemede ventrikuloperitoneal sant denir. Cerrahi sonrasında şant sisteminin tüm parçaları cilt altında kalacak ve dışarıdan bir şey görülmeyecektir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Op. Dr. Umut YAKA

Beyin Ve Sinir Hastalıkları Uzmanı

1977 yılında Muğla'da doğdum.İlköğrenimimi Isparta’da tamamlayıp, 1994 yılında İstanbul Pertevniyal Lisesi’nden mezun oldum. İstanbul Tıp Fakültesi'ni 2000 yılında bitirdikten sonra, Nöroşirürji eğitimi ve uygulamalarının dünya tıbbı ile eşdeğer yürütüldüğü ve bünyesinde değerli hocaları barındıran İstanbul Tıp Fakültesi Nöröşirürji Kliniği'nde başladığım nöroşirürji eğitimimi 2009 yılında tamamladım. 2009 - 2011 tarihleri arasında mecburi hizmet görevini yapmak üzere görevlendirildiğim Mardin Nusaybin Devlet Hastanesinde Beyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanlığı ve başhekimlik görevini birlikte yürüttüm.

Devamını oku Blog İletişim