Mükemmel bir dizilime sahip olan omurga dizilimi çeşitli nedenler ile deformasyona uğ…Devamını oku...
Omurga Kanal Daralması
Kemik ve omurga sağlığı insanların total sağlık durumlarının korunmasında ve yaşam kalitelerinin düşmemesinde büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle omurga sağlığına dikkat edilmelidir. Ancak birtakım nedenler sonucunda omurga kemiklerinde farklı problemler açığa çıkabilmektedir. Bu problemler arasında en önemli hastalıklardan biri de omurga kanal darlığıdır. Tıp literatüründe Lomber Spinal Stenoz olarak da tanımlanan kanal darlığı özellikle ileri yaşlardaki kişilerde sıklıkla görülen bir problemdir.
Kanal Darlığı Nedir?
Omurga kanal darlığı (Lomber Spinal Stenoz), omurilik çevresinde bulunan bağ ve kemik dokularının kireçlenmesi ve bunun sonucunda omuriliğe ve sinirlere baskı uygulamasıdır. Omurga kanal darlığı teşhisi konulan hastalarda cerrahi yöntemler ile tedavi planlaması uygulanmaktadır. Cerrahi dışı herhangi bir yöntem kanal darlığı problemini tedavi etmek için yeterli olmamaktadır.
Kanal Darlığı Belirtileri Nelerdir?
Kanal darlığı probleminin belirtileri ile bel fıtığı probleminin belirtileri arasında büyük oranda benzerlikler bulunmaktadır. Bu nedenle hastaların birçoğu bel fıtığı şikayetleri ile doktora başvurmaktadır. Omurga kanal darlığı hastalarda çoğunlukla herhangi bir belirti göstermezken sık yaşanan semptomlar şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Sırt ağrısı
- Bacaklarda ağrı
- Özellikle geceleri açığa çıkan kramplar
- Uyuşukluklar
- Bacaklarda güç kaybı
- Bağırsak problemleri
- Uzun süre ayakta duramama
- Uzun süre yürümede zorluk
- Dik durmakta zorluk
Hastalar uzun süre ayakta durduktan sonra ya da uzun süre yürüdükten sonra oturma ya da çömelme isteği duymaktadır. Bu nedenle çok fazla yürüyüş yapamaz hale gelerek ideal kilolarının üzerine çıkmaktadır. Sonuç olarak ideal kilonun üzerinde bulunan hastalarda tedavi süreci uzamakta ve iyileşme süresi uzun sürmektedir. Bu nedenle omurga kanal darlığı problemi yaşayan hastaların tedavilerini ertelememeleri gerekmektedir.
Omurga Kanal Darlığı Tedavisi
Omurgaları çevreleyen kemik dokuların kireçlenmesi ve bunun sonucunda omurlara bası uygulaması olarak tanımlanan kanal darlığı probleminin tedavisi ancak cerrahi yöntemler ile mümkün olabilmektedir. Diğer tüm yöntemler problemin açığa çıkardığı semptomların hafifletilmesini sağlayabilmekte ancak kanal darlığı probleminin giderilmesini sağlamamaktadır. Omurga kanal darlığı probleminde genellikle hastanın günlük yaşam kalitesinin geri kazandırılması adına cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır.
Bilimsel çalışmaların genişlemesi, teknolojik gelişmelerin tıp alanında da kullanılmaya başlanması ile tanı ve tedavi yöntemleri de gelişmiştir. Böylece gerek doktorlar gerekse de hastalar için oldukça konforlu bir tedavi ve iyileşme süreci sağlanmaktadır. Omurga kanal darlığının ameliyat ile tedavisinde günümüzde mikro cerrahi yöntemlerine başvurulmaktadır.
Mikro Cerrahi Yöntemi ile Kanal Darlığı Ameliyatı
Omurga kanal darlığı problemi yaşayan hastaların ağrı kontrolünün sağlanması, bacaklarda güçsüzlük durumunun iyileştirilmesi ve idrar kontrolünün düzenlenmesi amacı ile günümüzde cerrahi yöntemler ile tedavi sürecine başvurulmaktadır. Günümüzde kanal darlığı ameliyatı ise sıklıkla mikro cerrahi tekniği kullanılarak gerçekleştirilmektedir.
Mikro cerrahi yönteminin kanal darlığı ameliyatında kullanılabilmesi için hastanın omurga yapılarının düzgün olması gerekliliğinin yanı sıra aynı zamanda ideal kilosunda olması gerekmektedir. Uygulanan ameliyat ise; omurgaya yapılan basının kaldırılması ve bölgenin rahatlatılması sağlanmaktadır.
Alanında uzman cerrahların uyguladığı mikro cerrahi yöntemi ile hastanın ağrı, güçsüzlük ve hareket kısıtlılığı gibi şikayetleri ortadan kalkmakta ve idrar kaçırma, cinsel fonksiyon bozukluğu gibi problemlerin yaşanmasına engel olunmaktadır.
Kanal Darlığı Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Ameliyat sonrasında araç içerisinde oturarak eve gidilebilmektedir.
- Ameliyat bölgesinin herhangi bir darbe, kaza, çarpma gibi travmatik olaylardan korunması büyük önem taşımaktadır.
- Ameliyat sonrası erken evrede merdiven çıkarken, otururken, kalkarken, eğilirken dikkatli olunmalı ve bu hareketler doktorun önerdiği şekilde gerçekleştirilmelidir.
- Yatak seçimi bel sağlığını koruyucu özellikli olandan yapılmalıdır.
- Tuvalet için klozet tercih edilmelidir.
- Ev ya da iş gibi yaşam alanları tutunmaya ve destek almaya uygun şekilde düzenlenmelidir.
- Ağır kaldırılmamalıdır.
- Ameliyattan 2 ay sonra doktor kontrolünde fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları aksatılmamalıdır.
- Egzersiz programları ihmal edilmemelidir.
- Kas ve kemik dokunun güçlenmesi amacı ile kalsiyum değeri yüksek besinler sıklıkla tüketilmelidir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Omurlar birbirine eklemler yardımı ile bağlanmakta olup ; omurgayı oluşturan kemikler…Devamını oku...
Kemik yoğunluğu azalmış, dolayısı ile yüklenme ile kırık riski taşıyan veya kırılmış …Devamını oku...