Bel ve bacaklarınıza vuran ağrılar yaşıyor, belirli bi mesafe yürüdükten sonra bacakl…Devamını oku...
Beyin Tümörü Nedir?
Tümör, vücutta olmaması gereken yerde oluşan bir dokudur. Eğer tümör beynin kendi hücrelerinden geliştiyse ; beyin tümörü iyi huylu (benign) ve kötü huylu (malign) olmak üzere iki grupta ele alınmaktadır. İyi huylu beyin tümörlerinde kanserli hücre bulunmamaktadır. Bu tip tümörler genelde ameliyat ile alınır ve bir daha tekrarlamazlar. Benign tümörlerin kenarları ve sınırları net olarak görülebilmektedir. Çevresindeki sağlıklı dokulara sıçrama eğilimi göstermezler ve vücudun diğer noktalarına yayılmazlar. Ancak buradan iyi huylu tümörlerin tümüyle zararsız olduğu sonucuna varılamaz. İyi huylu tümörler bazen beynin hassas yerlerine uyguladıkları baskı ile ciddi sağlık problemlerine yol açabilirler. Vücudun diğer bölgelerindeki iyi huylu tümörler ile kıyaslandığında beyinde meydana gelen bir iyi huylu tümör hayati tehlikeye sebep olabilmektedir. Nadir de olsa, iyi huylu bir tümör zaman içinde malign yani kötü huylu tümöre dönüşebilir.
Malign ya da habis dediğimiz kötü huylu beyin tümörlerinde ise kanserli hücreler bulunmaktadır. Kötü huylu beyin tümörleri daha tehlikeli olup, hasta için hayati tehlike oluşturmaktadırlar. Bu tip tümörler hızla büyüme ve çevresindeki sağlıklı dokulara da yayılma eğilimi gösterirler. Kanser hücreleri malign beyin tümöründen ayrılarak beynin diğer bölgelerine, omuriliğe ya da vücudun diğer yerlerine de metastaz yapabilirler.
Kötü huylu beyin tümörleri her hastada sağlıklı dokulara sıçramamaktadır. Tümör, bir doku tabakası, kafatası kemiği veya kafadaki başka bir yapının içinde sınırlanabilir, mahsur kalabilir. Bu tip tümörlere enkapsüle tümör denmektedir.
Beyin tümörü her yaşta meydana gelebilmektedir. Kötü huylu beyin tümörleri daha çok 60 yaş üzerinde ve çocuklarda görülmektedir. Bu aralıklar dışında kalanlarda ise iyi huylu beyin tümörlerinin görülmesi durumu daha yaygındır. Beyin tümörleri, erkeklerde, kadınlara oranla daha fazla görülmektedir.
Beyin Tümörünün Belirtileri Nelerdir?
Beyin tümörünün belirtileri tümörün çapına, çeşidine ve yerleşimine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Tümörün sinir uçlarına basınç uygulaması, beyine hasar vermesi veya büyüyerek kafatası içinde sıvı birikmesine neden olması ile kişide bir takım belirtiler gözlenmeye başlanır.
Beyin tümörünün en yaygın belirtileri şu şekildedir;
- Sabahları kötüleşen baş ağrısı
- Görme bozuklukları
- Konuşma bozuklukları
- İşitmede azalma
- Bulantı ve / veya kusma
- Ayakta dururken ya da yürürken denge problemi yaşama
- Hafıza problemleri
- Bilinç Kayıpları
- Kasların seğirmesi, kasılması, spazm ya da nöbetler
- Kol ve bacaklarda uyuşma ve karıncalanma
Beyin Tümörü Evreleri
Beyin tümörü evreleri kişinin tedavisini ve yaşam sürecini belirlemektedir. Diğer bütün kötü huylu tümörlerde olduğu gibi beyin tümörlerinde de erken teşhis önemlidir.
Günümüzde beyin tümörlerinin tedavisinde tümörün patolojik tanısı esas alınarak ; ona göre cerrahi, radyoterapi (ışın tedavisi), radyo-cerrahi ve kemoterapi (ilaç tedavisi) gibi yöntemlere ayrı ayrı ya da birleşik olarak baş vurulmaktadır.
Birinci Evre
İlk evre hastalığın henüz başlangıcını oluşturmaktadır. Kişinin yaşadığı baş ağrısı ve diğer belirtiler ilk evrede görülmektedir. Bu evredeki bir hasta ameliyat edilmektedir ve ameliyat sonrasında kemoterapi ve radyoterapi tedavisi görmektedir.
Beyin tümörleri oldukça çeşitlidir ancak 1. Evredeki bir beyin tümörüne müdahale edildiği takdirde hastanın yaşam süresi oldukça uzamaktadır.
İkinci Evre
Beyin tümöründe ikinci evre de yine ameliyat ile tedavi edilebilmenin mümkün olduğu bir evredir. İkinci evrede teşhis edilen beyin tümöründe henüz çok geç kalınmamıştır ve hasta tedavi edilebilir. İkinci evrede görülen belirtiler baş ağrıları , kusma ve halsizliktir. İkinci evrede beyin tümörü teşhis ve tedavi edilen hastaların yaşam süresi de yine ilk evredeki hastalar gibi oldukça uzamaktadır.
Üçüncü Evre
Beyin tümörünün evresini büyüklüğü ve nerede olduğu belirlemektedir. Üçüncü evre hastalığın ilerlemiş olduğu anlamına gelir.
Unutkanlık, bilinç kayıpları, baş ağrıları ve vücudun bazı bölümlerinde kısa süreli yaşanan hafif felçler üçüncü evre beyin tümörünün başlıca belirtilerindendir. Bu evrede hasta bazen kolunun ve ayağının hakimiyetini yitirir. Ayrıca bu evrede hastalarda konuşma bozuklukları da görülmektedir. Yaşam süresi çoğu hastada tümörün çeşidine bağlı olmaktadır.
Dördüncü Evre
Dördüncü evre en tehlikeli evre olmakla birlikte buna bağlı olarak aynı zamanda zorlu bir süreçtir. Bu evrede tümörün çeşidi de önemli rol oynamaktadır. Hasta, baş ağrısı, kusma ve görme bozuklukları yaşar. Bunun yanı sıra; tümör ilerlediği için bilinç bozuklukları, unutkanlık, denge kaybı, konuşma güçlüğü, işitmede azalma ve anlamada yetersizlik çekme gibi semptomlar da bu evrede görülmektedir.
Bu evre beyin tümörlerinde kemoterapi ve radyoterapi uygulamalarıyla tedavi yöntemlerine de başvurulmaktadır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kullanılan tüm ağrı kesiciler, uygulanan egzersiz ve fizik tedavi yöntemlerine rağmen…Devamını oku...
Kemik yoğunluğu azalmış, dolayısı ile yüklenme ile kırık riski taşıyan veya kırılmış …Devamını oku...