Bel Kayması Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Bel Kayması

Mükemmel bir dizilime sahip olan omurga dizilimi çeşitli nedenler ile deformasyona uğrayabilmektedir. İnsanın dik durmasını sağlayan ve oturmasına, eğilmesine, kalkmasına olanak tanıyan omurga yapısında herhangi bir problem yaşanması insanın günlük yaşamını ciddi oranda etkilemektedir. Boyun fıtığı ya da bel fıtığı gibi sık görülen omurga problemlerinin yanı sıra sık görülen bir başka ciddi problem de bel kayması problemidir. 

Bel Kayması Nedir?

Bel kayması problemi belirli bir sıralamada ve düzende olan omurga kemiklerinin yerinden oynaması olarak tanımlanmaktadır. Tıp literatüründe Lomber Dejeneratif olarak tanımlanan bu problem genellikle bel fıtığı problemi ile karıştırılmakta ve bu nedenle de tanı ve tedavi için geç kalınmaktadır. Bel kayması problemi genellikle; 

  • Ağır ve zor doğumlarda
  • Doğumsal kusurlar sonucunda
  • Bel bölgesi ameliyatlarından sonra
  • Postür bozukluklarında
  • İleri yaşlarda yıpranma sonucunda
  • Kemik erimesi problemlerinde
  • Kaza, düşme ve çarpma gibi travmatik olaylar sonucunda gelişebilmektedir. 

Bel kayması problemi kişinin günlük yaşamında ciddi problemler açığa çıkarmakta ve yaşam kalitesini düşürmektedir. Aynı zamanda tedavi sürecinin ertelenmemesi gerekmektedir. Aksi halde kayma oranı artabilmekte ve sinir hasarları meydana gelebilmektedir. Kısaca bel bölgesinde bulunan omurların yerinden oynaması olarak tanımlanan bel kayması probleminin birtakım belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtileri yaşayan kişilerin mutlaka bir doktora başvurmaları gerekmektedir. 

Bel Kayması Belirtileri Nelerdir?

  • Bacaklarda özellikle geceleri giren kramplar
  • Bacaklarda uyuşukluk hissi
  • Yürümede zorluk yaşama ve dengesizlik
  • Bel bölgesinde yoğun ağrı hissi
  • Bacaklarda güç kaybı
  • Bel eğiminin artması
  • İdrar tutmada güçlük çekme ve idrar kaçırma
  • Erkek hastalarda cinsel fonksiyon bozuklukları

Bel kayması problemleri daha önce de bahsedildiği üzere bel fıtığı problemleri ile karıştırılmaktadır. Bu nedenle belirtilerin yaşanması üzerine mutlaka alanında uzman ve tecrübeli bir doktora başvurulmalıdır. Aksi halde hem tanı hem de tedavi sürecinde geç kalınacaktır.

Bel Kayması Nasıl Teşhis Edilir?

Bel kaymasının neden olduğu şikayetleri yaşayan hastalar doktora başvurduklarında öncelikle hastanın genel sağlık durum değerlendirmesi yapılmaktadır. Bununla birlikte ayrıntılı bir fizik muayene ve sonrasında birtakım radyolojik incelemeler gerçekleştirilmektedir. Uygulanan radyolojik incelemeler; bilgisayarlı tomografi, röntgen, manyetik rezonans ile görüntüleme yöntemleridir. 

Bel Kayması Problemi Nasıl Tedavi Edilir?

Bel kayması teşhisi konulan hastada kayma oranı da tespit edilmektedir. Bu süreçte hastanın genel sağlık durumu, kayma oranı ve günlük yaşamda yaşanan şikayetlere bağlı olarak tedavi planlaması gerçekleştirilmektedir. 

Bel kayması tedavisinde öncelikle cerrahi dışı tedavi yöntemlerine başvurulmaktır. Yatak istirahati, ağrı kesici ilaçlar ve fizik tedavi yöntemleri ile tedavi uygulanmaktadır. Bu süreçte hastanın şikayetleri giderilemiyorsa ve daha da şiddetli bir şekilde yaşanıyorsa cerrahi yöntemlere başvurulabilmektedir. 

Cerrahi dışı tedavi yöntemlerinin yanı sıra günlük yaşamda hareket kontrolünün bel sağlığını koruyacak şekilde sağlanması amacı ile tecrübeli uzman doktorların önerilerine eksiksiz bir şekilde uyulmalıdır. 

Bel Kayması Ameliyatı 

Bel kayması ameliyatı eski yıllarda oldukça zorlu koşullarda ve birtakım komplikasyon riskleri ile uygulanabilmekteydi. Klasik ameliyat yöntemlerinde gerek iyileşme sürecinin uzun olması gerekse de enfeksiyon ve kanama riskinin bulunması hasta açısından oldukça yıpratıcı bir sürece neden olmaktaydı. Günümüzde bel kayması ameliyatları mikro cerrahi yöntemleri ile uygulanmaktadır. Böylece hasta açısından çok daha konforlu bir tedavi süreci yaşanmaktadır.

Mikro cerrahi yöntemleri ile uygulanan bel kayması ameliyatında; enfeksiyon, sinir ve doku hasarı ile birlikte kanama riskleri oldukça minimal seviyede kalmaktadır. Bu nedenle güvenilirlik açısından da mikro cerrahi yöntemi günümüzde oldukça sık tercih edilmektedir.

Ameliyat sonrasında hastanın doktorun önerilerine eksiksiz bir şekilde uyması ve iyileşme sürecinde bel bölgesini maksimum düzeyde koruması önemlidir. Aynı zamanda ameliyat sonrasında doktorun önerdiği zamanda ve yoğunlukta yüzme egzersizleri uygulanmalıdır. Yüzme egzersizleri kas ve kemik dokularının güçlenmesini sağlamakla birlikte aynı zamanda omurga kemiklerini de rahatlatıcı özelliği bulunmaktadır. 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Op. Dr. Umut YAKA

Beyin Ve Sinir Hastalıkları Uzmanı

1977 yılında Muğla'da doğdum.İlköğrenimimi Isparta’da tamamlayıp, 1994 yılında İstanbul Pertevniyal Lisesi’nden mezun oldum. İstanbul Tıp Fakültesi'ni 2000 yılında bitirdikten sonra, Nöroşirürji eğitimi ve uygulamalarının dünya tıbbı ile eşdeğer yürütüldüğü ve bünyesinde değerli hocaları barındıran İstanbul Tıp Fakültesi Nöröşirürji Kliniği'nde başladığım nöroşirürji eğitimimi 2009 yılında tamamladım. 2009 - 2011 tarihleri arasında mecburi hizmet görevini yapmak üzere görevlendirildiğim Mardin Nusaybin Devlet Hastanesinde Beyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanlığı ve başhekimlik görevini birlikte yürüttüm.

Devamını oku Blog İletişim