Boyun bölgesinde bulunan omurlar bütün vücudun kontrolünün sağlanması amacı ile ileti…Devamını oku...
Boyun Fıtığı Ameliyatı
Boyun fıtığı problemi toplumun büyük bir çoğunluğunda görülmektedir. Özellikle bilgisayar başında çalışma süresinin uzaması boyun bölgesinde yaşanan problemlerin artmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda boyun fıtığına neden olan diğer faktörler de şu şekildedir;
- Yanlış hareket etme
- Ağır kaldırma
- Travmatik olaylar
- Stres
- Yorgunluk
- Yanlış masaj uygulamaları
- Sürekli cam silme, perde asma gibi zorlayıcı hareketlerin yapılması
Boyun fıtığı probleminin teşhis edilmesi sürecinde fizik muayene, hastanın total sağlık durumunun değerlendirilmesi yeterli olmaktadır. Ancak fıtık oluşumunu değerlendirme amacı ile MR (manyetik rezonans) ve EMG (sinir testi) uygulamaları gerçekleştirilmelidir.
Günlük yaşamı olumsuz etkileyen boyun fıtığı probleminin açığa çıkardığı şikayetler şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Boyun ve sırt bölgesinde ağrı
- Kollarda ağrı
- Parmak uçlarından kollara yayılan uyuşma hissi
- Yürüme sürecinde dengesizlik
- Elde tutulan cismin düşürülmesi ya da cisim tutmada zorluk
Boyun fıtığı şikayetleri yaşayan hasta doktora başvurduğu zaman; öncelikle şikayetlerin derecesi ve ağrının ne zaman ve hangi noktadan başladığı bilgisi değerlendirilecektir. Bununla birlikte kollardaki kas kuvvetinin ve refleks değişimleri sorgulanacaktır. Fizik muayene, genel sağlık değerlendirmesi ve MR testinin yanı sıra ihtiyaç duyulduğunda bilgisayarlı tomografi ve direkt grafi testleri de uygulanabilmektedir.
Boyun Fıtığı Tedavisinde Cerrahi Yöntemler
Boyun fıtığı olan kişilerin kollarında uyuşukluk hissedilmesi, ağrı kontrolünün ve diğer şikayetlerin fizik tedavi ya da ilaçla tedavi yöntemleri ile geçmemesi üzerine cerrahi yöntemler ile tedaviye başvurulmaktadır.
Boyun fıtığı ameliyatı; deformasyona uğrayan diskin sinirlere ve omuriliğe baskı yapmasının önüne geçme disiplinine dayanmaktadır. Ameliyat planlaması sırasında fıtığın konumu kesin olarak belirlenmektedir. Böylece fıtığın olduğu bölgede kesi açılarak işlem gerçekleştirilmektedir. Ameliyat ile tedavi sürecinin alanında uzman ve tecrübeli cerrahlar tarafından yürütülmesi büyük önem taşımaktadır. Aksi halde birtakım risk faktörleri açığa çıkabilmekte ve bunun ötesinde kalıcı hasar ve sakatlıklar gelişebilmektedir.
Boyun fıtığının klasik yöntemler ile ameliyatında hastanın çoğunlukla hastanede yatışı gerekmektedir. Bazı durumlarda ise ameliyattan kısa bir süre sonra evine dönebilmektedir. Ameliyat sonrasında doktorun önerilerine eksiksiz bir şekilde uyulmalı, ağrı kontrolünün sağlanması amacı ile kullanılması gereken ilaçlar aksatılmamalıdır. Klasik yöntemler ile uygulanan ameliyatlarda birtakım riskler bulunmaktadır. Bu risk faktörleri şu şekildedir;
- Kanama
- Enfeksiyon
- Sinir hasarı
- Omurilik hasarı
- Yemek borusu yaralanması
- Damar yaralanmaları
Boyun fıtığı ameliyatı hastaların birçoğunda başarılı bir şekilde sonlanmaktadır. Herhangi bir komplikasyon yaşanmamasını etkileyecek faktörler; fıtığın konumu ve derecesinin kesin olarak belirlenmesi, doktor seçimi ve ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gereken noktalardır.
Boyun Fıtığının Mikro Cerrahi Yöntemi ile Ameliyatı
Mikro cerrahi ameliyatı son yıllarda hem doktorlara hem de hastalara oldukça büyük avantajlar sağlamaktadır. Teknolojinin ve bilimsel çalışmaların gelişmesi sonucunda uygulanmaya başlanan mikro cerrahi yöntemi aşağıda sıralanan avantajları nedeni ile tercih sebebi olmaktadır;
- Enfeksiyon ve kanama riskinin minimum düzeyde olması
- Sinir hasarı ve omurilik hasarının minimum düzeyde olması
- Hastanın hastanede yatmasına gerek kalmaması
- İyileşme sürecinin kısa sürmesi
- Ameliyat sürecinin kısa sürmesi
- Uygulamanın maksimum derecede güvenilir olması
Mikro cerrahi yöntemi fıtığın bulunduğu bölgede açılan yaklaşık 1,5 santimetrelik bir kesiden içeri girilerek uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra birtakım görüntüleme tekniklerinden de faydalanılmaktadır. Ameliyattan yaklaşık 10 gün sonra hasta günlük yaşamına dönebilmekte ve hatta 2 gün sonra duş almasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Boyun Fıtığı Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ameliyat sonrasında yaklaşık 10 gün boyunca yatak istirahati yapılmalıdır. Ameliyat bölgesi herhangi bir çarpma, vurma ya da sert temas gibi travmatik olaylardan korunmalıdır. Mümkün olduğunca yataktan kalkılmamalıdır.
Yatak ve yastık seçimine özen gösterilmelidir ve doktorun önerdiği biçimde istirahat edilmelidir. Ameliyat sürecinden yaklaşık 2 hafta sonra dik bir şekilde oturulabilmektedir. Oturma biçimine dikkat edilmelidir. Ameliyat sonrasında ilk 1 hafta tuvalet için klozet tercih edilmelidir.
İdeal kilo mutlaka korunmalı, dengeli ve sağlıklı beslenilmelidir. Aynı zamanda sigara kullanılmamalı ve yapılacak egzersizler doktora danışılarak uygulanmalıdır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kemik ve omurga sağlığı insanların total sağlık durumlarının korunmasında ve yaşam ka…Devamını oku...
Boyun fıtığı, beyin ve sinir cerrahisinde sık karşılaşılan bir sorundur. Boyun yapısı…Devamını oku...