Hipofiz Adenomu

Hipofiz Adenomu Nedir?

Hipofiz bezi beynin tabanında, hemen burun kökünün arkasında, sella tursika adı verilen bir kemik yapının içinde bulunan, fasulye büyüklüğünde bir endokrin(hormon salgılayan) bezdir Bu bezden salgılanan hormanlar vücutta cinsel gelişme, kemik gelişmesi, kas yapımı, stressle baş etme ve hastalıklardan korunma gibi birçok önemli fonksiyona yardım ederler.

Hipofiz ön ve arka hipofiz olmak üzere 2 ye ayrılır.

Ön Hipofizden Salgılanan Hormonlar

  • GH(Büyüme hormonu)
  • PRL( Prolaktin )
  • TSH ( Tiroid Salgılatıcı Hormon)
  • LH ( Lutein Hormom)
  • FSH ( Folikül Stimüle edici Hormon)
  • ACTH ( Adrenokortikotropik Hormon)

Arka Hipofizden Salgılanan Hormonlar

  • Vasopressin (ADH)
  • Oksitosin 

hipofizhipotalamus

Hipofiz adenomları hormon salgılayanlar ve hormon salgılamayanlar olarak iki ana gruba ayrılır. Hormon salgılayanlar genelde salgıladıkları hormona bağlı olarak belirti verirler. Hormon salgılamayan adenomlar ise uzun zaman belirti vermezler ancak optik sinire (Görme ile ilgili sinir) bası yaparak görme bozukluklarına neden olurlar. Hormon bozuklukları, adet düzensizlikleri veya olmaması, memeden süt gelmesi, aşırı şişmanlama, hızlı boy uzaması, ellerde, ayaklarda ve çenede büyüme hormon bozukluklarının belirtileridir ve doktora baş vurulması gereklidir. Tümör boyutları çok artarsa kafa içi basıncı arttırır ve baş ağrısı , bulantı ve kusma şeklindeki genel belirtilere neden olur. Daha nadir olarak ta tümör içine kanama ile ortaya çıkarlar. Hipofizer apopleksi adı verilen bu durum, genellikle baş ağrısı, görme bozukluğu ve göz felci gibi ani başlangıçlı bir nörolojik kötüleşme tablosuyla ortaya çıkar.

Hipofiz Adenomlarında Tedavi Seçenekleri

Hipofiz adenomlarının tedavisi adenomun hormonal aktivitesi olup olmadığına, büyüklüğüne ve yerine olduğu kadar hastanın genel sağlık durumuna da bağlıdır. Tedavinin amacı adenomu çıkartmak, adenomun büyüklüğünü azaltmak ve/veya hormon düzeylerini normalleştirmek olabilir.

Cerrahi Tedavi

Cerrahi tedaviden amaç, tümörün mümkün olduğunca çıkartılmasıdır. En sık kullanılan cerrahi yaklaşım sfenoid kemiğin içinden doğru tümöre ulaşılmasıdır. Bu girişim sırasında son derece küçük aletler kullanarak , üst dudak altından ve/veya burun kanalının içinden hipofize ulaşılır ve adenom çıkartılır.

Radyasyon Tedavisi

Radyasyon tedavisi hipofiz tümörlerinde genellikle cerrahi ve/veya ilaç tedavisine ek olarak veya yeniden büyümüş tümörlerin tedavisinde kullanılır.

İlaç Tedavisi

İlaç tedavisinin amacı tümörlerin aşırı hormon salgılamalarının önlenmesidir.

Hipofiz Adenomu Sık Sorulan Sorular

Hipofiz adenomu nedir ve nasıl oluşur?

Hipofiz adenomu, hipofiz bezinde meydana gelen iyi huylu bir tümördür. Hipofiz bezinin kontrol ettiği hormonla; büyüme hormonu, prolaktin, adrenokortikotropik hormon, tiroid uyarıcı hormon ve gonadotropinlerdir. Hipofiz adenomları, bu hormonların aşırı salınması veya salınımının azalması nedeniyle meydana gelir.

Devamı...

Hipofiz adenomu nasıl teşhis edilir?

Hipofiz adenomu teşhisi; klinik muayene, hormon testleri, görüntüleme çalışmaları (MRI, CT, PET), görme alanı testleri ve beyin dokusu biyopsisi yoluyla yapılabilir.

Devamı...

Hipofiz adenomu ölümcül müdür?

Hipofiz adenomları nadiren ölümcül olur ve genellikle iyi huyludur. Ancak, tümör beyin dokusuna baskı yaparsa, özellikle de hipofiz bezinin alt kısmında yer alıyorsa, bu ciddi sonuçlara neden olabilir.

Devamı...

Hipofiz adenomu kimlerde görülür?

Hipofiz adenomu her yaştan insanlarda görülebilir, ancak 30 ila 50 yaş arası daha sık görülür.

Devamı...

Hipofiz adenomu hangi hormonları etkiler?

Hipofiz adenomu, büyüme hormonu, prolaktin, adrenokortikotropik hormon, tiroid uyarıcı hormon ve gonadotropin hormonlarını etkileyebilir.

Devamı...

Hipofiz adenomu nelere sebep olur?

Hipofiz adenomu, hipofiz bezinin kontrol ettiği hormonların aşırı salınımına veya salınımının azalmasına neden olabilir. Bu durum, çeşitli hormonal değişikliklere ve belirtilere yol açabilir. Ayrıca tümörün büyüklüğü beyin dokusuna baskı yaparak baş ağrısı, görme sorunları ve diğer nörolojik semptomlara neden olabilir.

Devamı...

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Op. Dr. Umut YAKA

Beyin Ve Sinir Hastalıkları Uzmanı

1977 yılında Muğla'da doğdum.İlköğrenimimi Isparta’da tamamlayıp, 1994 yılında İstanbul Pertevniyal Lisesi’nden mezun oldum. İstanbul Tıp Fakültesi'ni 2000 yılında bitirdikten sonra, Nöroşirürji eğitimi ve uygulamalarının dünya tıbbı ile eşdeğer yürütüldüğü ve bünyesinde değerli hocaları barındıran İstanbul Tıp Fakültesi Nöröşirürji Kliniği'nde başladığım nöroşirürji eğitimimi 2009 yılında tamamladım. 2009 - 2011 tarihleri arasında mecburi hizmet görevini yapmak üzere görevlendirildiğim Mardin Nusaybin Devlet Hastanesinde Beyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanlığı ve başhekimlik görevini birlikte yürüttüm.

Devamını oku Blog İletişim