Omurga ve omurilik tümörleri boyun, sırt ve bel bölgesinde yerleşim yerine göre bulgu…Devamını oku...
Omurilik Tümörleri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Omurilik ve omurga tümörlerinde tanıya yönelik gerekli işlemler tamamlandıktan sonra tümörün yeri ve muhtemel tipi tespit edilir ,uygun tedavi seçenekleri belirlenir. Tümörün yeri ve tipine göre cerrahi girişim, radyoterapi, kemoterapi, immunoterapi gibi tedavi yöntemleri tek veya bir arada kullanılabilir.
Omurilik Tümörü Nedir, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Beyin gibi omurilikte de tümör vakaları görülebilmektedir. Omurilik beyin ile vücudumuzun diğer organları arasındaki irtibatı sağlamaktadır. Her hastalık gibi omurilik tümörü de erken teşhis edildiğinde radyocerrahi ve mikrocerrahi gibi tekniklerle tedavi edilebilmektdir. Beyin ve organlar arasındaki bağlantıyı sinirler yardımı ile gerçekleştiren omurilik aynı beyin gibi kalın bir zarın içinde yer almaktadır. Kafatasından başlayarak bele kadar uzanan omurların arasında korunaklı bir boşluk içinde bulunan omurilik, elektriksel bağlantı görevi görmektedir. Sadece beyinden gelen emirleri el-kol ve diğer organlara iletmekle kalmayan omurilik diğer organlardan gelen bilgileri de beyne taşımaktadır. Buna bağlı olarak omurilikte meydana gelebilecek herhangi bir tümör vakası tüm bu bilgi alışverişi trafiğini engelleyebileceği çok farklı komplikasyonların ortaya çıkmasına neden olacaktır. Dolayısıyla omurilik tümörü nedir sorusu en basit tabirle beyin ve organlar arasındaki bağlantının kesilme veya bozulmasına yol açan omurilik üzerinde beliren ur olarak tanımlanabilmektedir.
Diğer tümör türlerinde olduğu gibi iyi huylu ve kansere çeviren tümör olmak üzere ikiye ayrılan omurilik tümörünün birtakım ortak belirtileri bulunmaktadır.
Omurilik Tümörünün Belirtileri
Tümör büyüdükçe omurilikte oluşan baskıya bağlı olarak sırt ağrıları ortaya çıkmaktadır. Omurilik vücudumuzda beyin ile organlarımız arasındaki bağlantıyı sağlıyor ve bu bağlantı buradaki sinirler yardımı ile yapılmaktadır demiştik. Tümörün ortaya çıktığı yer itibari ile hangi sinire baskı yapılıyorsa beyin ile o organ arasındaki irtibatta problem yaşanmakta ve dolayısı ile belirtiler değişiklik göstermektedir. Ancak genel olarak bahsetmek gerekirse;
- Karıncalanma
- Uyuşma
- Vücutta soğukluk hissinin oluşması
- Kol veya bacak uzuvlarının herhangi birinde ortaya çıkabilecek kas zayıflığı
- Yürüme güçlüğü çekme
- İdrar torbası veya bağırsak kontrolünde zayıflık ve buna bağlı olarak idrar ve dışkı kaçırma
- Omurgada beliren eğrilik
Tümörün baskı yaptığı yer ve büyüklüğüne göre tam veya kısmi felç belirtilerine kadar uzanan semptomlardan bahsetmek mümkündür.
Omurilik Tümörünün Teşhisi
Teşhis aşamasında farklı dallarda uzman birçok cerrah tetkik yapacaktır. Ortopedi uzmanının başlattığı muayene sırasında beyin cerrahı ve nöroloji uzmanından ek tetkikler istenmesi muhtemeldir. Direkt grafi adı verilen tüm omurga ve isteğe bağlı olarak ağrının hissedildiği küçük bir kısmın MR’ı çekilerek teşhis başlanır. En doğru tanı bilgisayarlı tomografi, myelografi incelemeleri ve manyetik rezonans teknikleri ile konabilmektedir. Beyin-omurilik sıvısı iğne yardımı ile alınıp incelenerek sıvı içinde artan protein yoğunluğu tümör tanısı konmasında yardımcı olmaktadır. Teşhisin başlaması ve tanının konması için şiddetli bel ve sırt ağrıları mutlaka önemsenmelidir. Bu ağrılar hastaları geceleri uykularından uyandıracak şiddette baş gösterebilirler. Bu şekilde oluşan bel ve sırt ağrıları yaşamanız durumunda uzman bir doktor yardımı almak gerekmektedir.
Omurilik Tümörünün Tedavisi
Omurilik tümörünün tedavisi tümörün ortaya çıktığı yer ve tümör tipine göre farklılık göstermektedir. Dahası tümörün teşhisinde yaşanan gecikmeye bağlı olarak uygulanacak tedavi yöntemi uzmanlarca kararlaştırılmaktadır. Her hastalıkta erken tedavinin önemi burada da ortaya çıkmaktadır. Erken teşhis edilen hastalıklar daha kolay bir şekilde bertaraf edilirken tedavisi gecikmiş hastalıklar uzun süren cerrahi operasyonlar yardımı ile yapılmak zorunda kalabilir ve buna bağlı olarak gelişebilecek farklı komplikasyonlar yeni hastalıkların kapılarını aralayabilir. Aşağıda da görüleceği gibi omurilik tümörünün tedavisi nasıldır sorusunun farklı cevapları bulunmaktadır.
Cerrahi operasyon: Cerrahi operasyon ile tümör alınır. Omurilik dışında gelişen iyi huylu sert zar içi tümörlerinin tedavisi bu yöntem ile yapılmaktadır. Omurilik içinde meydana gelen tümörlerin tedavisinde ameliyat başarısız olabilmekte ve en iyi ihtimalle operasyon felç ile sonuçlanabilmektedir. Hayal kırıklığı ile sonuçlanan çoğu vakada mikro cerrahi yönteminin gelişmeye başlaması ile umut verici sonuçlar elde edilmektedir.
Işın Tedavisi(radyoterapi): Ameliyattan sonra veya tek başına kullanılabilen bu yöntemle hem ağrının azaltılması hem de birincil ya da yayılım odağı olan urun kontrol altına alınması amaçlanır. Bazen uzmanlar tarafından ilaç tedavisi ile birlikte önerilerek cerrahi operasyona gerek kalmadan omurilik tümörünün tedavisi amaçlanır.
İlaç tedavisi (kemoterapi): Cerrahi ve ışın tedavisi süreci sonrası ya da omurilik tümörünün durumuna göre ilk aşamada ilaç tedavisi uzman tarafından önerilebilir. İlaçlar seçimi tümörün türü veya yayılma olasılığına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
Fizik tedavi: Cerrahi tedavi sonrası fizyoterapistlerin eşlik ettiği ve doktorların takım çalışması anlamına gelen multidisipliner takım çalışması adı verilen yöntemle, omurilik tümörü temizlendikten sonra hastanın eski kas gücüne kavuşabilmesi ve hayatını eskisi gibi devam ettirebilmesi için periyotlar eşliğinde fizik tedavi uygulanır. 3 veya 6 ay süren egzersizler sayesinde hasta eski kas gücünü kazanabilmektedir.
Her şeyden önce tedavi sürecinin başarılı bir şekilde başlaması ve hastanın kısa sürede iyileşerek eski hayat konforunu yakalaması erken teşhise bağlıdır. Özellikle şiddetli olarak seyir eden bel ve sırt ağrıları asla hafife alınmalı en kısa sürede hekime baş vurulmalıdır.
Radyoterapi
Omurilik ve omurga tümörlerinin hemen hemen hepsi radyasyona duyarlıdır.Bu nedenle cerrahi girişim öncesi ve sonrası dönemde bu tümörlere radyoterapi verilmektedir.Özellikle tanısı konulan ve patolojik tiplenmesi yapılan tümörlerde ameliyat sonrası erken dönemde radyoterapi yapılabilmektedir.
Omurilikte Cerrahi Tedavi
Omurilik ve omurga tümörlerinin çoğunda cerrahi tedavi esastır. Son yıllarda görüntüleme teknolojisindeki gelişmeler ile bu tümörlerin tanısının kolaylaşması ve özellikle cerrahide mikroskobun kullanılmasıyla tedavide yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır.Mikrocerrahi tekniklerle, omurilik zarı içerisindeki iyi huylu tümörler bütün olarak kolayca çıkarılmaktadır. Omuriliğin içerisindeki tümörler eğer yaygın değilse yine mikrocerrahi yöntemlerle çıkarılabilir. Omurilik zarı dışındaki tümörlerin çoğu metastatik tümörlerdir ve bunlar omurgada kırıklara yol açabilirler. Ciddi derecede kuvvetsizlik ve ağrılara neden olabilir. Özellikle omurga tutulumu olan kanserli hastalarda, cerrahi girişimin amacı tümörü tamamen çıkarmaktan ziyade hastanın konforlu yaşamını sürdürmesini sağlamaktır. Bu hastalarda omurilikteki baskıyı kaldırdıktan sonra omurgayı destekleyici çeşitli implantlar takılmakta ve hastanın rahat yaşamasına olanak sağlanmaktadır.
Kemoterapi
Bu yöntem diğer tedavi yöntemlerine destek olarak , tümöre yönelik kimyasal maddeler verilerek tümörün küçültülmesi esasına dayanır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Diğer tümörlerin çoğunda olduğu gibi omurilik tümörlerinin de tam olarak nedeni bilin…Devamını oku...
Omurilik tümörleri çoğunlukla iyi huylu tümörlerden oluşmaktadır. Nörolojik muayene y…Devamını oku...