Omurilik Tümörleri Nedir?

Omurilik Tümörleri

Omurilik tümörlerinde, teknolojik ilerlemeye paralel olarak tanı olanaklarının artması ve cerrahi tekniklerin özellikle mikrocerrahi yöntemlerinin gelişimiyle tedavi başarısının oranları artmıştır.

Omurilik tümörlerinin toplumda görülme sıklığı 2-10/100,000 oranları arasında değişmektedir. Omurilik tümörlerini yerleşim yerine göre sınıflandırmak, tanı ve tedavide kolaylık sağlamaktadır. Bu nedenle sınıflandırmada duramater (omurilik zarının dış katmanı) ilişkisi dikkate alınmaktadır . Omurilik tümörleri buna göre ekstradural, intradural extramedüller ve intramedüller olarak gruplandırılır. Tüm omurilik tümörlerinin %55‘ini ekstradural, %40‘nı intradural ekstramedüller, %5’ini intradural intramedüller yerleşimli tümörler oluşturmaktadır .

omurilik

Ekstradural tümörlerin büyük bölümünü metastatik tümörler, geri kalanını ise primer omurilik tümörleri oluşturur.Ekstrameduller omurilik tümörlerinin büyük bölümününü nörofibroma ve menengioma oluşturur. İntramedüller omurilik tümörlerinin %90’ınını epandimom, astrositom ve hemanjioblastom oluşturur .

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Op. Dr. Umut YAKA

Beyin Ve Sinir Hastalıkları Uzmanı

1977 yılında Muğla'da doğdum.İlköğrenimimi Isparta’da tamamlayıp, 1994 yılında İstanbul Pertevniyal Lisesi’nden mezun oldum. İstanbul Tıp Fakültesi'ni 2000 yılında bitirdikten sonra, Nöroşirürji eğitimi ve uygulamalarının dünya tıbbı ile eşdeğer yürütüldüğü ve bünyesinde değerli hocaları barındıran İstanbul Tıp Fakültesi Nöröşirürji Kliniği'nde başladığım nöroşirürji eğitimimi 2009 yılında tamamladım. 2009 - 2011 tarihleri arasında mecburi hizmet görevini yapmak üzere görevlendirildiğim Mardin Nusaybin Devlet Hastanesinde Beyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanlığı ve başhekimlik görevini birlikte yürüttüm.

Devamını oku Blog İletişim