Lomber Dar Kanal Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sadece uyuşmanın veya yanmanın olduğu başlangıç döneminde hastaya kilo vermesi tavsiye edilir, fizik tedavi ve ağrı kesici ilaçlar önerilir. Eğer bu darlık ileri derecedeyse, yani hasta yürürken sık sık dinlenmek ihtiyacını duyuyor veya geceleri uyuşukluk nedeniyle uyanıyorsa mutlaka ameliyat gerekir. İyi seçilmiş ve geç kalınmamış hastalarda ameliyatla kanal genişletilmekte, omuriliğe ve sinirlere olan bası ortadan kaldırılmaktadır. Yapılan bu cerrahi işleme Lomber Dekompresyon yada Laminektomi denir. Omurilik basısı ameliyatla giderildikten sonra hastanın ağrıları zamanla azalır ve kaybolur. Dar kanal olgularında, bazen omurlar birbiri üstünden kaymış (spondilolistezis) olabilir. Bunun sonucunda omurlar arasında anormal hareketler (instabilite) olabilir. Bu gibi vakalarda dekompresyon cerrahisine ek olarak ilgili omurları sabitlemek için spinal füzyon cerrahisi de yapılmalıdır . Spinal füzyon; birbirine sabitlenecek omurların arasına kemik parçaları, kemik benzeri maddeler ve/veya metal aletler (enstrümentasyon-vidalar) yerleştirilerek yapılır.

Lomber dar kanal ameliyatı sonrası hastanede kalış süresi üç gündür. Hastaların çoğu ameliyattan 6 ile 9 ay sonra eski tüm aktivitelerini rahatlıkla gerçekleştirebilmektedir.Genellikle günlük aktivitelere ve normal bir yaşama dönebilmesi için hasta ameliyat sonrası bir rehabilitasyon programına alınır. Ayrıca hastanın uygun görülen özel korseyi iki ay süreyle kullanması gerekebilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Op. Dr. Umut YAKA

Beyin Ve Sinir Hastalıkları Uzmanı

1977 yılında Muğla'da doğdum.İlköğrenimimi Isparta’da tamamlayıp, 1994 yılında İstanbul Pertevniyal Lisesi’nden mezun oldum. İstanbul Tıp Fakültesi'ni 2000 yılında bitirdikten sonra, Nöroşirürji eğitimi ve uygulamalarının dünya tıbbı ile eşdeğer yürütüldüğü ve bünyesinde değerli hocaları barındıran İstanbul Tıp Fakültesi Nöröşirürji Kliniği'nde başladığım nöroşirürji eğitimimi 2009 yılında tamamladım. 2009 - 2011 tarihleri arasında mecburi hizmet görevini yapmak üzere görevlendirildiğim Mardin Nusaybin Devlet Hastanesinde Beyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanlığı ve başhekimlik görevini birlikte yürüttüm.

Devamını oku Blog İletişim