Karpal tünel sendromunun tedavisinde ilk önce el bileğine atel uygulanarak istirahata…Devamını oku...
Karpal Tünel Sendromu Nedir?
Modern çağın hastalığı olarak tanımlanan karpal tünel sendromu medyan nöropati tuzağı olarak da bilinmektedir. Karpal bilek kemiği anlamına gelmektedir. Karpal tüneli ise koldan gelerek kas bağları ve sinirin el ayasına geçişte kullandığı ve bilek üzerinde bulunan boşluktur. Bu boşluk tünel şeklindedir ve içinden geçen sinire medyan (median) siniri denmektedir.
Karpal tünelinin içine medyan kas ve sinir bağları sığabilir ve burada meydana gelen herhangi bir şişlik veya doku sıkışması karpal tünel sendromu olarak adlandırılır. Medyan sinirinin bu bölgede herhangi bir nedenden dolayı sıkışması ve kas bağları ile sinirlerin görevini tam olarak ifa edememeleri sonucu elde uyuşma veya keçelenme gibi belirtiler meydana gelir. Toparlayacak olursak karpal sendromu nedir sorusunun cevabı, karpal tüneli içinde medyan sinirinin sıkışması sonucu ortaya çıkan durumdur diyebiliriz.
Karpal Tünel Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Hastalığın ilk evrelerinde serçe parmağı dışındaki diğer parmaklarda karıncalanma meydana gelmektedir. Bunu elde uyuşma ve güçsüzlük takip eder. Bazen ortaya çıkan ağrı ve uyuşukluk hastayı uykusundan bile uyandıracak şiddette olabilir. Bazı hastalarda bu belirtiler sinirdeki baskıya bağlı olarak başparmağın çevresindeki kaslarda erime ve küçülme olarak ortaya çıkar. Öyle ki ilerleyen evrelerde bu durum başparmağın gücünü kaybetmesine hatta zamanla parmağın yaralansa dahi acının hissedilmemesine neden olmaktadır. Karpal tünel sendromu belirtileri bunlarla sınırlı değil ek olarak elin güçsüzleşmesine bağlı olarak taşımaya çalıştığınız nesneleri düşürmeniz, günlük hayatınızda sıradan işlerinizi yaparken zorlanmak, araba kullanma gibi bileğinizin fazla çalıştığı zamanlarda oluşan yoğun uyuşma ve son olarak özellikle sabahları uyandığınızda baş gösteren el krampları ve şişlik ise diğer belirtilerdir.
Karpal Tünel Sendromunun Nedenleri
Bahse konu hastalığın bilimsel olarak tek bir nedeni yoktur. Günümüzde bilgisayar kullanımındaki aşırılık hastalığın oluşmasına önemli bir etkendir. Ev hanımlarında görülen karpal tünel sendromunun nedenleri çoğunlukla sık aralıklarla yapılan el işleri ve gün aşırı yapılan ev temizliği ile diğer periyodik işlerdir.
Titreşimli aletlerin kullanımı, hipofiz bezinin aşırı çalışması ve travmatik bazı nedenler hastalığın oluşumuna zemin hazırlar. Obezite, diyabet, gut hastalığı, romatoid, artrit, ve hipotroidi gibi farklı nedenlere bağlı olarak karpal tüneli içinde oluşan basınç artışı hastalığın ortaya çıkmasına sebep olur.
Karpal Tünel Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?
Karpal tünel sendromu teşhisi için önce hastanın hikâyesi dinlenmelidir. Günlük aktiviteleri nelerdir? Ne işle meşgul gibi soruların cevabı alındıktan sonra büyük oranda teşhis konulmaktadır ancak uzman hekim tam tanıyı koyabilmek için EMG tetkiki isteyecektir. Elektromyografi tetkiki ile sinir içindeki elektriksel aktivite ölçülerek uzman tarafından teşhis konacaktır.
Hastalığın tanısı için başvurulabilecek diğer iki yöntem ise tinel ve falen testleridir. Tinel testi, refleks çekici denilen aparat ile el bileğinin başparmak tarafına olan kısma vurulmak sureti ile yapılmaktadır. Buradaki amaç tendom reflekslerinin uyarılmasıdır. Eğer teşhis doğruysa refleks çekici ile vurulan hasta elinde karıncalanma veya elektrik çarpması hissi yaşadığını belirtir. Falen testi tekniğinde ise hastanın el bileğini aşağı güçlü bir şekilde ittiren doktor bu itme sırasında ve sonrasında hastanın ağrı hissettiğini görürse kesin tanıyı koymaktadır.
Karpal Tünel sendromu Nasıl Tedavi Edilir?
Eğer erken teşhis edildiyse ve hastalık başlangıç aşamasındaysa el bileği hareketlerinin kısıtlanması ve alınacak anti-inflamatuar ilaçların etkisi ile ortaya çıkan belirtiler hafifletilebilmektedir. Steroid enjeksiyonları sonucu sinir etrafındaki şişlikler azaltılabilmekte belirtilerin gerilediği gözlemlenebilmektedir. Birkaç ay ilaç ve bileği dinlendirme tedavisi sonrası iyileşme görülmediği takdirde sonraki aşama olan ameliyat devreye girecektir. El ayası ve bilek arasından karpal tüneline giriş yapmak için uzmanlar, tünelin çatısını oluşturan transvers karpal ligament keserek operasyona başlarlar. Median sinirine ulaşarak sorun tespit edildikten sonra ortadan kaldırılarak kısa süre içinde ameliyat bitirilir. İyileşme süreci özellikle ilerlemiş vakalarda uzun sürebilir. İlk aylarda ameliyata bağlı semptomlar yüzünden şikâyetlerde artma bile gözlenebilir. Sonraki aylarda hastanın şikâyeti giderek azalarak tamamen yok olmakta 3-6 ay arasında tamamen iyileşme gerçekleşmektedir. Karpal tünel sendromu nasıl tedavi edilir sorusunu yanıtladık, tedavi sonrası uzmanın önereceği egzersizlerin ve kontrollerin aksatılmaması daha kısa süren bir iyileşmeyi doğuracaktır. Ancak bazı ağır vakalarda cerrahi müdahalede bulunulsa dahi şikâyetler tamamen dinmez. Bu durum daha çok hastanın ileri yaşta olması, sigara kullanması ve yeterince iyi beslenmemesine bağlı olarak gelişir. Ameliyat sonrası başlatılması gereken fizik tedavi süreci zamanla kaybettiğiniz kas günü tekrar kazanmanızı sağlayarak, eski hayat standardınızı yakalamanıza yardımcı olacaktır. Dolayısı ile fizik tedavi süreci eksiksiz atlatılmalıdır.
Başarılı bir tedavi tabi ki öncelikle erken teşhise bağlıdır. Teşhisi ve tedavisi geç kalınmış vakalarda medyan siniri üzerine yapılan baskı cerrahi operasyonla kaldırılsa dahi tam olarak iyileşme sağlanamayabilir. Dolayısı ile hastalığın belirtisi kısmında bahsedilen semptomları hissetmeye başladığınız andan itibaren hekiminize başvurmalı teşhis için gerekli tetkiklerin başlamasına yardımcı olmalısınız.
Karpal tünel sendromuna nasıl geçer?
Karpal tünel sendromunda ilaç tedavisi, atel ve fizik tedavi uygulamaları kullanılabilir. Cerrahi tedavi de uygun olan hastalara yapılabilir.
Karpal tünel sendromu tehlikeli mi?
Uzun süre tedavi edilmeyen karpal tünel sendromu el ve parmaklarla ilgili olumsuz sorunlara neden olabilir.
Karpal tünel sendromu fizik tedavi ile geçer mi?
Karpal tünel sendromu için çoğu kişiye yapılacak fizik tedavi ile ağrı ve uyuşma rahatsızlığı tedavi edilebilir.
Karpal tünel kaç günde iyileşir?
Karpal tünel sendromu ameliyat ile tedavi edildikten sonra iki hafta sonrasında iyileşme görülür. Ameliyatsız yöntemlerde hastaya uygulanan tedavi kişiye göre değişmektedir.
Karpal tünel sendromu olanlar ne yapmamalı?
Karpal tünel sendromu olan kişiler el ve bileklerini, parmaklarını zorlayacak işlerden uzak durmalı, aşırı zorlama yapmamalıdır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Karpal Tünel Sendromu el bileğinden ele doğru giden tendonlar (kiriş) ve sinirin (med…Devamını oku...
El bölgesindeki tendonlardaki kalınlaşmalar Gebeliğe bağlı su ve tuz tutulması …Devamını oku...