Mükemmel bir dizilime sahip olan omurga dizilimi çeşitli nedenler ile deformasyona uğ…Devamını oku...
Bel ağrısı, bacaklarda hissizlik, güçsüzlük ve yürümede güçlük gibi şikayetler bel kaymasının habercisi olabilir. İş ve sosyal yaşamı olumsuz etkileyen bel kayması; ileri yaş, doğumsal, ve travmalar sonucu ortaya çıkabildiği gibi hareketsiz yaşam, duruş bozukluğu ve aşırı yük kaldırma gibi nedenlerden dolayı da görülebiliyor. Beyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Umut Yaka, bel kayması nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
İçindekiler
- Bacaklarda Hissedilen Yanma, Uyuşma ve Kramplara Dikkat!
- Ergenlik Döneminde Ortaya Çıkan Stres Kırığı Önemsenmeli!
- Hafif Dereceli Bel Kaymalarında Öncelik Fizik Tedavi
- İdrar Kaçırma ve Hareket Kısıtlılığı Varsa Cerrahi Tedavi Şart!
- Spinal Füzyon Cerrahi Yöntemi İle Ağrılarınızdan Kurtulun
- Bel ve Omurga Sağlığınız İçin Bu Önerileri Dikkate Alın
Bacaklarda Hissedilen Yanma, Uyuşma ve Kramplara Dikkat!
Omurlardan birinin bir alttaki omurun üzerine binmesi ile oluşan bel kaymaları; ayakta dururken ya da yürürken belde yaşanan dayanılmaz ağrılar, bacaklarda ağrı, uyuşma ve yanma hissine yol açmaktadır. Bel kaymaları, kadınlarda erkeklere oranla daha sık rastlanmaktadır. Bel kayması olan hastaların genel şikayetleri arasında belde ve kalçada oluşan ağrılar söz konusudur. Bu ağrıların şiddeti öne doğru eğilirken artış göstermekte; arkaya doğru eğilirken ise azalmaktadır. Yine bu hastalarda yürürken sık sık bel ağrısı görülebilir ve durmak zorunda kalabilirler. Çok uzun süre ayakta durmak ya da akşamları bacaklarda oluşan kramplar da bel kayması belirtileri arasına girebilir.
Bu Nedenler Bel Kaymasına Yol Açıyor
- Doğumsal nedenler; dizilimde meydana gelen bir zayıflık ya da noksanlık nedeni ile yaşanmaktadır.
- İleri yaşa bağlı nedenler; yıpranma sonucunda açığa çıkmaktadır.
- Travmalar; düşme, çarpma, kaza gibi olaylar sonucunda yaşanmaktadır.
- İleri derecede kemik erimesi
- Zorlu doğum süreci gibi faktörler
Ergenlik Döneminde Ortaya Çıkan Stres Kırığı Önemsenmeli!
Erişkin insanların yaklaşık %5’nde bel bölgesinin en altındaki omurların üst ve alt eklemlerini birleştiren kemik kısmında gelişimsel bir kırık olabilmektedir. Bu kırık omurun bir veya iki kenarında birden olabilir. Genellikle çok hareketli olan bel bölgesinin alt omurlarındaki aşırı yüklenmeye bağlı oluşan “stres kırıklarıdır”. Bu kırıklara “spondilolizis” denir. Bu bölgenin çok hareketli olması nedeniyle oluşan kırıklar çoğu zaman iyileşmeyebilir. Bu kırıklar genelde ergenlik döneminde ağrıya neden olurken erişkin çağlarda ciddi sorun yaratmayabilir. Ergenlik döneminde yaşanan bu ağrılar aileler tarafından gözardı edilmeden uzman görüşü almaları önemlidir.
Hafif Dereceli Bel Kaymalarında Öncelik Fizik Tedavi
Bel kayması tedavisinde kaymanın derecelendirmesi tedavi yöntemi açısından belirleyicidir. Bel kayması çok hafif görülüyorsa spazm engelleyici ilaçlar ve fizik tedavi ile birlikte hastanın kas ve kemiklerini güçlendirmesi için egzersiz programları da önerilmektedir. Hastada şikayet oluşturmayan stres kırıklıkları ve bel kaymalarının öncelikle takip edilmesi gerekir. Hastanın fazla kilo sorunu varsa bu kilolarından mutlaka kurtulması önerilmektedir
İdrar Kaçırma ve Hareket Kısıtlılığı Varsa Cerrahi Tedavi Şart!
Ergenlik döneminde görülen stres kırıkları, ağrıya yol açıyor ve gençlerin aktivitelerini kısıtlıyorsa cerrahi olarak tedavi edilmelidir. İleri yaşlarda oluşan kaymalar da ise hastada; bel aşağısında hissizlik, güçsüzlük, idrar kaçırma ve hareket kısıtlılığı yaşanıyorsa ameliyat gerekmektedir. Muayene sırasında kayma oranının belirlenmesi de ameliyata ihtiyaç olup olmadığını belirleyen faktörler arasındadır. İleri yaşlardaki hastalarda bel kayması probleminde fizik tedavi de dahil birçok tedavi yöntemi etkili olmamaktadır. Özellikle uzun süre bel kayması problemi yaşayan ileri yaştaki hastalarda çok ciddi semptomlar görülmektedir. Bu durumda da cerrahi uygulamalara başvurulmaktadır.
Spinal Füzyon Cerrahi Yöntemi İle Ağrılarınızdan Kurtulun
Stres kırıklarında (Spondilolizis) iki türlü cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Bunlardan birincisi kırık olan bölgenin tamiridir. Stmik spondilolistezis (kırığa bağlı kayma) ve dejeneratif spondilolistezisde (yıpranmaya bağlı kayma) tercih edilen cerrahi yöntem spinal füzyondur. Aynı zamanda omurilik baskısı varsa bunu rahatlatmak için baskı yapan yerler temizlenir. Ameliyat işlemi önden veya arkadan ya da her iki taraftan yapılabilir. Tespit materyalleri kullanılabilir. Operasyon sonrası iyi bir rehabilitasyon programı ile iyileşme gerçekleşir.
Bel ve Omurga Sağlığınız İçin Bu Önerileri Dikkate Alın
Hareketsiz bir yaşam, ağır ve dengesiz yük kaldırmak, ani hareketler bel kaymasına yol açan riskler arasında yer almaktadır. Dik durmak ve ağırlık kaldıracağımızda dizleri kırarak kaldırmak çok önemlidir. Hareketsiz yaşam tüm hastalıklara davetiye çıkardığı gibi bel kaymasından korunmada da önemlidir. Karın kaslarınızı çalıştırmak beliniz için en faydalı spordur. Yüzmek de tüm vücudunuzu çalıştıracağı için kemik ve omurlarınızı güçlendirecektir. Sağlıklı beslenmeye önem göstermeli, aşırı kilodan kaçınmalı ve kemik rahatsızlıklarının asıl nedeni kalsiyum alımına dikkat edilmelidir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Günümüzde birçok kişi hayatı boyunca en az bir kez boyun ağrısı çekmektedir Boyun ağr…Devamını oku...
İnsanın dik durmasını ve hareket etmesini sağlayan bölge olarak bel bölgesi ve bel bö…Devamını oku...