Spor Yaparken Sağlığınızdan Olmayın

Günümüzde spor yapmak artık oldukça popüler hale geldi. Spor yapmak hem bedenimize hem de ruhumuza iyi gelse de sakatlanma riskimizi de yükseltiyor. Beyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Umut Yaka, spora başlamadan önce doktor kontrolünün önemi ve kişilerin eklem ağrıları varsa bunların spor yapmasını önleyecek düzeyde olup olmadığını, hangi sporların hangi rahatsızlıklara iyi ya da kötü geldiği hakkında bilgi verdi.

Spora Başlamadan Önce Yapılan Kontroller Hayat Kurtarıyor

Sporun son zamanlardaki popülaritesinin artışı ve kişilerin spora karşı artan istekleri bazı var olan rahatsızlıklardaki yakınmaların artışına ve sakatlanmalara yol açıyor. Düzenli olarak spor yapmak ve sporu yaşam standartı haline getirmek isteyen her kişinin öncesinde check up yaptırması hayati önem taşıyor. Kalp ve akciğer sistemleri günlük aşırı efora dayanabilecek mi? Ya da seçtiğiniz spor dalı kas iskelet sisteminize uygun mu? Vb. tüm bu sorular detaylı muayene sonuçlarına göre başlayacağınız spor dalını seçmenize de yardımcı olacaktır.

Yüzme ve Pilates Bel, Boyun Ağrılarına İyi Geliyor

Spor yaparken yapılan en büyük hatalardan biri de ciddi bel ve boyun ağrıları olan kişilerin ağırlık çalışmalarıdır. Bu durum hastalığınızın seyri açısından oldukça riskli bir durumdur. Omurlar arasındaki disklere normalden fazla yük etkisi sağlayan sporlar omurga sağlığı için sakıncalıdır. Ağırlık kaldırılarak yapılan sporların bilinçsiz veya aşırı yapılması ciddi sakatlıklara yol açabilir. Bu tür sporlar yapılacaksa eğer konusunda uzman bir spor eğitmeni ile sırt ve bel kaslarını koruyucu spor veya egzersizlerle birlikte kombine edilmelidir. Aksi takdirde çok erken yaşlarda kronik bel ve boyun ağrılarının ortaya çıkması kaçınılmazdır. Bel ve boyun problemi yaşayan hastaların fitness gibi sporlar yerine omurga sağlığına iyi gelen yüzme ve pilatese ağırlık vermesi gerekir. 

Kalça, Diz, Ayak Bileği Sorunları Olanlar Bu Sporlardan Uzak Durmalı!

Özellikle futbol,basketbol ve voleybol gibi sporlarda sakatlanmalar sıkça yaşanır. Kalça, diz, ayak bileği gibi ağırlık taşıyan eklemlerde problemleri olanlar şikayetlerinin daha da artmasına neden olacağından bu spor dallarından uzak durmaları gerekir. Ayrıca diz kapağı ekleminde problemi olan kişiler pedal çevirmeden dolayı bisiklette kullanmamaları gerekmektedir.

Koşu İçeren Sporlar Menisküs Problemini Artırıyor

Diz ekleminde menisküs problemi olan bir kişinin koşu içeren sporları yapması ağrı yakınmalarını artıracaktır. Bu tür kişilerin spor programlarını yaparlarken diz eklemini daha az kullanacakları alanlara yönlendirilmeleri gerekir. Bu yönlendirme bilinçli spor hocaları ve sporcu sağlığı alanında uzman ortopedi uzmanları tarafından yapılmalıdır. Hangi sporun hangi eklemi normalden fazla çalıştıracağı önceden değerlendirilip hastaya özel bir spor programı oluşturulmalıdır. 

Omuz Problemlerinde Yüzmekten Kaçının

Spor olarak sürekli kulaç atarak yüzmek de omuz tendon problemi olan hastaların şikayetlerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Ciddi omuz problemleri olan kişilerin yüzme konusunda ısrarcı olmamaları ve omuz eklemini 90 derece ve yukarı kaldırmayı gerektiren ağırlık çalışmaları yapmamaları gerekir. Voleybol, tenis, basketbol gibi spor dalları da bu kişiler için sakıncalıdır.

Düzenli yapılan spora mutlaka düzenli ve kontrollü beslenme de eklenmelidir. Yoksa daha sağlıklı olmak için yapılan spor bir şeyleri düzeltirken başka sistemleri bozabilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Op. Dr. Umut YAKA

Beyin Ve Sinir Hastalıkları Uzmanı

1977 yılında Muğla'da doğdum.İlköğrenimimi Isparta’da tamamlayıp, 1994 yılında İstanbul Pertevniyal Lisesi’nden mezun oldum. İstanbul Tıp Fakültesi'ni 2000 yılında bitirdikten sonra, Nöroşirürji eğitimi ve uygulamalarının dünya tıbbı ile eşdeğer yürütüldüğü ve bünyesinde değerli hocaları barındıran İstanbul Tıp Fakültesi Nöröşirürji Kliniği'nde başladığım nöroşirürji eğitimimi 2009 yılında tamamladım. 2009 - 2011 tarihleri arasında mecburi hizmet görevini yapmak üzere görevlendirildiğim Mardin Nusaybin Devlet Hastanesinde Beyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanlığı ve başhekimlik görevini birlikte yürüttüm.

Devamını oku Blog İletişim