Bel ve bacaklarınıza vuran ağrılar yaşıyor, belirli bi mesafe yürüdükten sonra bacakl…Devamını oku...
Boyun Fıtığı Ameliyatı ile İlgili Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Baş bölgesinde bulunan omur kemikleri arasında bulunan disklerin deformasyona uğraması sonucunda yaşanan problem boyun fıtığı olarak adlandırılmaktadır. Bu problem tıp literatüründe servikal disk hernisi olarak da tanımlanmaktadır. Boyun fıtığı problemi yaşayan kişiler, günlük yaşamlarının kalitesini düşürecek birtakım şikayetler yaşamaktadır. Bu şikayetler kısaca; boyun bölgesinde ve kollarda ağrı, parmak uçlarından başlayan uyuşma hissi, elde tutulan cisimlerin düşürülmesi, yürümede zorluk çekme ve dengesizliktir.
Boyun fıtığı teşhisi konulan hastada hangi tedavi yönteminin uygulanacağı; hastanın yaşı, ortaya çıkan şikayetlere ve fıtığın derecesine bağlı olarak planlanmaktadır. Boyun fıtığı teşhisi ise farklı muayene ve test sonuçları ile konulabilmektedir. Tanı aşamasında; hastanın genel sağlık durumunun değerlendirilmesi ve ayrıntılı bir fizik muayene sonrasında radyolojik incelemeler yapılmakta ve EMG olarak tanımlanan sinir testleri uygulanmaktadır. Bu süreçte fıtığın konumu ve derecesi hakkında nitelikli bilgiler elde edilmektedir.
Boyun fıtığı problemi tedavi ertelendiği sürece daha da ilerleyecek ve zaman geçtikçe yaşam kalitesini daha da düşürecektir. Bu nedenle öncelikle risk faktörleri bilinmeli ve fıtık oluşumundan önce gerekli önlemler alınmalıdır.
Boyun Fıtığı Neden Olur?
Boyun fıtığı probleminin birtakım risk faktörleri bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Uzun süre bilgisayar karşısında oturma
- Postür bozukluğu
- Yorgunluk ve stres
- Kontrolsüz hareket etme
- Trafik kazası, düşme, çarpma gibi travmatik olaylar
- Yanlış masaj uygulamaları
- Sürekli sabit oturmayı gerektiren işlerde çalışma
- Perde asma, cam silme gibi ev işleri
Boyun fıtığı probleminin açığa çıkmaması için duruş bozukluklarının düzeltilmesi, sabit oturmayı gerektiren işlerde çalışan kişilerin sık sık hareket etmesi, kontrollü egzersizler yapılması ve kas / kemik dokularının güçlendirilmesi için dengeli beslenilmesi önerilmektedir. Aksi halde fıtık oluşumu ve ilerlemesi kaçınılmazdır. Öyle ki farklı tedavi yöntemlerinin bulunduğu boyun fıtığı probleminde kalıcı tedavi yöntemi cerrahi yöntemlerdir. Hangi tedavi yönteminin uygulanacağı fıtığın derecesine bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
Boyun Fıtığı Tedavisi
Fıtık derecesi henüz ilerlememiş ise hastanın yaşam tarzında uygulayacağı değişiklikler şikayetlerini ortadan kaldırmaya yeterli olabilmektedir. Bununla birlikte ağrı kesici ilaçlar ile fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları da gerçekleştirilebilmektedir. Ancak hastanın boyunun hem ön tarafında hem de arka tarafında yoğun ağrı hissediliyorsa ve kollarda uyuşma ile birlikte güçsüzlük açığa çıkmış ise cerrahi yöntemler ile tedavi gerekebilmektedir.
Boyun Fıtığı Ameliyatı
Boyun fıtığı ameliyatı omuriliğin ve bölgedeki sinirlerin üzerindeki baskıyı ortadan kaldırma disiplinine dayanmaktadır. Klasik yöntemler ile gerçekleştirilen ameliyatlarda büyük kesi açılmakta ve doku / sinir hasarı oluşma riski fazladır. Bu nedenle günümüz teknik imkanlarından faydalanılarak mikro cerrahi yöntemler ile uygulanan cerrahi tedaviler çok daha fazla tercih edilmektedir.
Mikro cerrahi yöntemleri ile gerçekleştirilen ameliyatlarda yaklaşık 1,5 santimetrelik bir kesi açılmakta ve disk bölgesine girilip sinirlere uygulanan baskılar ortadan kaldırılmaktadır. Oldukça konforlu geçen bu operasyon sonrasında çoğu hasta ameliyattan 1 gün sonra ayağa kaldırılmaktadır. İyileşme süreci kısa süren mikro cerrahi ile boyun fıtığı ameliyatı sonrasında hasta yaklaşık 2 hafta sonra egzersiz programlarına başlatılmaktadır.
Mikro cerrahi ile boyun fıtığı ameliyatı; klasik ameliyat yöntemine oranla oldukça avantajlıdır. Enfeksiyon ve kanama riski azdır ve iyileşme süreci kısadır. Aynı zamanda hastanın ağrı kontrolü ilaçlar ve egzersiz programları ile sağlanabilmektedir.
Boyun Fıtığı Ameliyatı ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Boyun fıtığı ameliyatı gerek klasik yöntemler ile gerekse de mikro cerrahi yöntemler ile uygulanıyor olsun; operasyon sonrasında hastanın dikkat etmesi gereken birtakım noktalar bulunmaktadır. Boyun fıtığı ameliyatı olmuş hastaların merak ettikleri en önemli konular; ‘ameliyattan sonra nasıl uzanmalıyım’ , ‘ameliyat sonrası egzersiz nasıl olmalı’ gibi soruların cevaplarını merak etmektedir. Boyun fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde hastanın dikkat etmesi gereken noktalar şu şekildedir;
- Ameliyat sonrası erken evrede hasta minimum gün boyunca yatak istirahatine devam etmelidir.
- Yataktan kalkma ve yatağa yatma gibi hareketlerin nasıl yapılması gerektiği doktorun önerisine bağlı olmalıdır.
- Yatak ve yastık seçiminin ortopedik olandan yana olmasına dikkat edilmelidir.
- Ameliyat sonrasındaki ikinci haftadan itibaren oturulabilmektedir. Sert zeminler seçilmeli, alçak ya da yumuşak zeminlere oturulmamalıdır.
- Klozet tipi tuvalet tercih edilmelidir.
- Ameliyattan sonra duş alınabilmektedir.
- Alkol, uyuşturucu ya da sigara gibi zararlı maddeler kullanılmamalıdır.
- İdeal kilo korunmalıdır. Ameliyattan 1 hafta sonra yürüyüş mesafesi gittikçe arttırılabilmektedir.
- Ameliyattan sonraki ilk 1 hafta cinsellik yaşanmamalıdır.
- Doktorun önerdiği ilaçların kullanımı aksatılmamalıdır.
Boyun Sağlığı Nasıl Korunur?
Boyun sağlığı kişinin günlük yaşam konforunun sağlanmasında büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle özellikle duruş bozukluklarının giderilmesi gerekmekte ve yatak ve yastık seçimi fizyolojik yapıya uygun bir şekilde tercih edilmelidir.
Bilgisayar kullanımı sırasında ekran uzaklığı ve alçaklığı boyun sağlığının korunmasında büyük etkendir. Yanlış pozisyonda uzun süre hareketsiz durulması omurga sağlığı için oldukça tehlikelidir. Bu nedenle rutin egzersiz programlarının aksatılmaması önerilmektedir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Trigeminal nevralji, hastanın günlük aktivitelerini, hatta yaşamsal işlevlerini dahi …Devamını oku...
En sık belirtisi sırt ağrısı olan torakal disk hernisi, servikal ve lomber bölgeye gö…Devamını oku...