Skolyoz Hakkında Sık Sorulanlar

İdiyopatik Skolyoz Nedir?

Skolyozun en sık görülen formudur ve kalıtsal bir nedeni olabileceği düşünülmektedir. En sık olarak genç kızlarda, ergenlik çağının hızlı büyüme döneminde ortaya çıkar. Muayene sırasında, bir omuzun diğerinden daha yukarıda olduğunun farkedilmesi durumunda skolyoz olabileceği düşünülebilir.

Her Skolyoz Mutlaka Tedavi Edilmesi Gerekir Mi?

Skolyoz açısı 30 dereceden az olan hastaların cerrahi tedavisine gerek yoktur, fakat 6 aylık aralarla izlenmesi gerekir.

Skolyozu Olan Hangi Hastalara Ameliyat Önerilir?

40 derece veya üzerindeki skolyozlarda ameliyat ile düzeltme gerekir

Her Skolyoz Hastasının Takip Ve Tedavisi Aynı mıdır?

Hastalığın seyri ve tedavinin nasıl bir sonuç vereceği, eğriliğin yerine ve miktarına bağlıdır. Eğrilik ne kadar fazla ise, büyüme durduktan sonra eğriliğin artma şansı da o kadar çoktur.

Omurgadaki Eğriliğin Açısı Yani Cobb Açısı?

0-20 derece arası fizik tedavi

20-40 Derece Arası Fizik Tedavi Ve Korseleme?

40 derece ve sonrası ameliyat önerilir.

Skolyoz Tedavi Edilmezse NelereYol Açabilir?

Tedavi edilmeyen aşırı skolyozlar, azalan akciğer kapasitesine bağlı olarak kalp ve akciğer problemlerine, sırt ağrılarına, fiziksel bozukluklara, omurganın dejeneratif artritine ve siyatik'e neden olabilirler.??Eğriliğin kendisinin veya uygulanan tedavi yöntemlerinin, duygusal problemlere veya kendine güvenin azalmasına neden olabilir.

Skolyoz Ameliyatı Nasıl Yapılır ?

Skolyoz ameliyatlarında eğriliğe katılan omurlara vida ve çubuklardan oluşan implantlar yerleştirerek eğriliği düzeltmek, düzeltilmiş bölgedeki omurların birbirleri ile kaynaşması (füzyon) sağlanır.Günümüzde standartlaşmış olan girişim sırttan yapılan düzeltme işlemidir. Her bir omura pedikül adı verilen küçük bir kemik bloğun ortasından geçerek gönderilen titanyumdan yapılmış vida ile gerekli tutunma noktaları oluşturulur.Bu vidaların sıhhatli olarak yerleştirilmesinde cerrahi tecrübenin önemi büyüktür. Çünkü bu küçük kemik bloğunun civarında,omurilik,sinirler ,damarlar ve iç organlar gibi önemli anatomik yapılar bulunmaktadır.

Skolyoz Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Skolyoz ameliyatları; 8-10 saat süren, kanamalı geçebilen, uzun süre hastaların yoğun bakımda kalmalarını gerektiren ağır ameliyatlar olarak bilinirdi.Oysa günümüzde ise gelişen teknoloji sayesinde ameliyat süresi 2-3 saate inmiş ve sonuçları oldukça yüzgüldürücü olmuştur.