Hidrosefali, beyin ve beyin çevresinde aşırı sıvı birikimi sonucunda meydana gelen bir hastalıktır. Hidrosefali hastalığının adı Latince kelimelerden meydana gelmektedir. Su ve kafa anlamına gelen Latince kelimelerden oluşmaktadır.
Hidrosefali, beyin omurilik sıvısının (BOS) normal dolaşımının bozulması sonucu oluşur. Bu nedenle hidrosefali, çeşitli faktörlere bağlı olarak gelişebilir. Gelişme nedenleri arasında doğumsal anomaliler, enfeksiyonlar (menenjit gibi), beyin kanamaları, tümörler ve beyin omurilik sıvısının emilimini etkileyen diğer nedenler yer alabilir. Hidrosefali ayrıca yaşlılarda da görülebilir ve bazen nedeni bilinmez (idiyopatik) olabilir.
Hidrosefali her yaşta ortaya çıkabilir ve çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Bunlar arasında doğumsal anomaliler, enfeksiyonlar, beyin kanamaları, tümörler ve travma gibi faktörler yer alabilir. Hidrosefali aynı zamanda yaşlılarda da ortaya çıkabilir.
Bebeklerde hidrosefali belirtileri şu şekilde görülebilmektedir:
Yetişkinlerde hidrosefali belirtileri şu şekilde sıralanabilmektedir:
Hidrosefali her yaşta görülebilir, ancak sıklıkla çocuklarda ve yaşlılarda (60 yaşın üzerinde) daha sıktır.
Hidrosefali, genellikle cerrahi müdahale ile tedavi edilir. Tedavi edilmediği takdirde ciddi beyin hasarına ve hatta ölüme neden olabilir. Cerrahi müdahale sonrası hidrosefali belirtileri hızla düzelir ve uzun süreli etkileri genellikle yoktur. Ancak bazı durumlarda hidrosefali tekrarlayabilir ve uzun vadeli takip gerektirebilir.
Hidrosefali hastalığının ilaçlarla tedavisi mümkün değildir. Sadece beyin ve sinir cerrahisi uzmanları tarafından yapılacak cerrahi girişimlerle hidrosefali düzeltilebilir.