Boyun Fıtığında Uygulanan Ameliyat Yöntemleri

Boyun Fıtığında Uygulanan Ameliyat Yöntemleri

Günümüzde boyun fıtığı ameliyatları; deneyimli ellerde, gelişen yeni teknikler ve teknolojik cihazlar yardımıyla başarılı bir şekilde yapılabilmektedir. Uykuları kaçırabilen ve yaşam kalitesini düşüren boyun fıtığının, mikrocerrahi yöntemi ile tedavisi mümkündür. Mikrocerrahi yöntemiyle hastada mevcut şikayetler ortadan kaldırıldığı gibi; ağrıdan dolayı düşmüş olan yaşam kalitesi de yükselir.

Cerrahi tedavi seçeneği; tıbbi tedaviye yanıt alınamayan, güç kaybı olan, belirgin omurilik ve/veya sinir kökü basısı saptanan hastalara önerilir.

Ameliyatın önden veya arkadan yaklaşımla yapılması kararı, beyin ve sinir cerrahı tarafından sizin muayeneniz, radyolojik incelemeleriniz sonrasında verilir. Bu kararda boyun fıtığının yeri, cerrahın deneyimi gibi faktörler etkendir.Boyun fıtıklarında daha çok  boynun ön tarafından ufak bir kesi ile girilerek fıtığa ulaşılmakta,mikrocerrahi yöntemi kullanılarak  yapılan ameliyat yaklaşık bir saat sürmektedir. Hasta ameliyattan altı saat sonra ayağa kalkabilmekte ve bir gün sonra hastaneden taburcu edilebilmektedir. Mikrocerrahi ile yapılan bu ameliyatlarda sakat kalma felç olma riski hemen hemen yok gibidir. Hasta iki hafta içinde işine dönebilmektedir.

Boyun fıtığında arkadan yapılan ameliyat daha sınırlı sayıdadır. Eğer fıtık orta hatta değil ve omurilikten çıkan sinir kökünün omurilik kanalını terketmek üzere girdiği kanalın ağzındaysa o zaman arkadan yaklaşım önerilebilir.

Boyun Fıtığında Ameliyat Ne Zaman Önerilir ?

  • Ameliyat dışı tedavi yöntemlerine cevap alınamaz ise (4-12 haftada)
  • Kol ve / veya bacaklardaki kas gücü azalması veya kaybı varsa
  • İdrar - büyük abdest kaçırma

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Op. Dr. Umut YAKA

Beyin Ve Sinir Hastalıkları Uzmanı

1977 yılında Muğla'da doğdum.İlköğrenimimi Isparta’da tamamlayıp, 1994 yılında İstanbul Pertevniyal Lisesi’nden mezun oldum. İstanbul Tıp Fakültesi'ni 2000 yılında bitirdikten sonra, Nöroşirürji eğitimi ve uygulamalarının dünya tıbbı ile eşdeğer yürütüldüğü ve bünyesinde değerli hocaları barındıran İstanbul Tıp Fakültesi Nöröşirürji Kliniği'nde başladığım nöroşirürji eğitimimi 2009 yılında tamamladım. 2009 - 2011 tarihleri arasında mecburi hizmet görevini yapmak üzere görevlendirildiğim Mardin Nusaybin Devlet Hastanesinde Beyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanlığı ve başhekimlik görevini birlikte yürüttüm.

Devamını oku Blog İletişim